Polisen spelar en central roll i rasistiskt förtryck

Foto: JOHAN NILSSON/TT
Alma Lindén, ordförande Ung Vänster Malmö.
Foto: PRESSBILD
Leia Wolke Wemmert, styrelseledamot Ung Vänster Malmö.
Foto: PRESSBILD

Debatten om kriminalitet används i dag som ett rasistiskt slagträ i frågor om invandring och integration, skriver Alma Lindén och Leia Wolke Wemmert vid Ung Vänster i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I början av förra veckan genomfördes ett flertal razzior i olika områden i Malmö. Detta är en större del av polisoperationen Rimfrost som syftar till att slå mot stadens gängkriminalitet. Razziorna genomfördes i Rosengård, Nydala och Holma, där hundratals bostäder genomsöktes. Vi i Ung Vänster Malmö ser hur denna polisiära insats ökar otryggheten bland arbetarklassens unga, snarare än att minska den.


Roten till kriminalitet och gängvåld i förorter är inget som går att lösa genom polisiära insatser. Kriminalitet är en produkt av klassamhället. Flera år av nedskärningar, utförsäljning och bortprioriteringar av välfärd, kulturliv samt Malmös förorter resulterar i att dagens unga inte finner någon annan utväg. Vår generation är den första i modern tid som har sämre förutsättningar än våra föräldrar, vilket säger otroligt mycket om dagens politiska klimat. Det är svårare för oss att flytta hemifrån och att få trygga anställningar samtidigt som skolan blir en stor bidragande faktor till ökande psykisk ohälsa och stress bland unga. 


Den verkliga satsningen som behöver göras är på fler skolkuratorer, fritidsgårdar och fler trygga sammanhang för unga. Ungdomar i förorten är inte ansvariga för 30 år av nedskärningspolitik, men blir ändå de som tar den hårdaste smällen.


Debatten om kriminalitet används i dag som ett rasistiskt slagträ i frågor om invandring och integration. Politiker beskyller de människor som flytt hit i hopp om ett bättre liv för problemen politikerna själva skapar. När unga dör till följd av gängvåldet kammar politiker hem fula poänger genom att skrika om hårdare tag och stramare migrationspolitik. Men när har vi unga fått bestämma om våra fritidsgårdar ska få finnas kvar eller om våra lärare inte ska avskedas till följd av besparingar? Det är rent hyckleri av politikerna att prata om integration, när de ser ungas sociala trygghet som något de frikostigt kan spara in på.


Samtidigt är det ingen hemlighet att polisen och ordningsmakten utgör en stor otrygghet för rasifierade personer. Många upplever att man får utså misstänkliggörande eller till och med våld från ordningsmakten i sin vardag, bara på grund av hur man ser ut. Operation Rimfrost är som upplagt för denna typ av rasism. Konsekvenserna blir ett utökat misstänkliggörande av hela förorten, som sprids i resten av samhället. Den stora segregationen vi redan ser i Malmö kommer att späs på av de rasistiska fördomar som legitimeras av både politikerna och ordningsmakten. Polisen kommer därför aldrig bidra till mer trygghet i förorterna, då de spelar en central roll i det rasistiska förtrycket. 


Att ta ut pjäser ur spelet kommer inte förändra hela samhällsstrukturer. Malmö är en stad som präglas av tydlig segregation, trots att förorterna i princip ligger mitt i staden. Ung Vänster Malmö vill se större satsningar på oss unga och verkliga krafttag mot rasismen i samhället. Kriminaliteten och otryggheten i Malmö kommer aldrig lösas genom hårdare tag i form av fler poliser, razzior eller övervakning. Den verkliga tryggheten ser vi i ett samhälle fritt från alla typer av förtryck. 


Alma Lindén

Ordförande Ung Vänster Malmö


Leia Wolke Wemmert

Styrelseledamot Ung Vänster Malmö