Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plastsugrör och friår räddar inte en rättsstat i gungning

Malmöborna är trötta på att vakna av sprängningar, arga över att känna sig rädda utomhus på kvällarna och förtvivlade över unga människoliv som går förlorade, skriver Torbjörn Tegnhammar. På bilden: Skotthål i en bil i närheten av mordet på en 31-årig kvinna under måndagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD

De kriminella som terroriserar Malmö saknar uppenbart spärrar. Staten måste återta våldsmonopolet. Men regeringen fokuserar på annat. Malmös invånare vill inte höra mer om subventioner av båtmotorer eller om friår innan våldet upphör, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Måndagens vedervärdiga våldsdåd i Malmö avslöjar med en icke tidigare uppnådd tydlighet att den svenska rättsstaten är i gungning. En kvinna mördades på Sergels väg, ett stenkast från Ribersborgsstranden, när hon lämnade hemmet bärandes på sin bebis. 

 

Våldet i Sverige eskalerar och de kriminella som terroriserar Malmö saknar uppenbart spärrar. Staten behöver återta våldsmonopolet, en stats allra mest grundläggande funktion. Till dess brister såväl regeringen som rättsstaten i legitimitet.

 

Malmös invånare vill inte höra mer om plastsugrör, subventioner av båtmotorer eller om friår innan regeringen ser till att vi kan leva i trygghet. Mycket är förvisso bra i Malmö och vi som bor här älskar vår stad. Staden har synnerligen goda möjligheter att bli Sveriges mest framgångsrika. Näringslivet är starkt, universitetet växer och utvecklas medan invånarna ofta enas i en speciell Malmöanda där känslan är att vi kan stå emot alla problem och utmaningar. Allt detta riskerar emellertid att framstå som obetydligt när samhällets allra mest centrala funktioner inte fungerar. 

 

Tyvärr har Malmö de senaste årtionden drabbats av en allt tyngre kriminalitet. Malmöborna är trötta på att vakna av sprängningar, arga över att känna sig rädda utomhus på kvällarna och förtvivlade över unga människoliv som går förlorade.

 

Stadens röda styre måste ta ansvar för att bryta utanförskapet. Grogrunden för de kriminella gängen är ungdomar som ärvt sina föräldrars utanförskap. Den som aldrig har sett sina föräldrar gå till ett arbete kommer inte känna sig som en del av gemenskapen. Ett enat och tryggt Malmö är ett Malmö med en fungerande arbetslinje. Sveriges höga murar kring arbetsmarknaden i kombination med en generös bidragslinje har gjort utanförskapet ogenomträngligt för många invånare.

 

Staden har ett stort ansvar för att se till att nya Malmöbor lär sig svenska, tar del av det svenska samhället och arbetar för att försörja sig själva och sina familjer. Det socialdemokratiska misslyckandet på dessa punkter är uppenbara i vår stad. Samtidigt kan staden inte förväntas lösa alla problem på egen hand. Regeringen måste ge rätt verktyg, inte minst till polisen, så att samhället ska kunna trycka tillbaka den allt grövre kriminaliteten.

 

När rättsstaten inte fungerar är det ett hån att den rödgröna regeringen till synes lägger en stor del av sin kraft på frågor som feministisk utrikespolitik, evinnerliga, oändliga utredningar och en social pelare i EU i stället för att lägga allt fokus på att säkerställa att Malmöborna åter ska kunna känna sig trygga i sin egen stad. Man kan invända att det ena inte utesluter det andra men det provocerande är den uteblivna krismedvetenheten.

 

Den svenska rättsstaten är inte byggd för dagens allvarliga kriminalitet och står inte tillräckligt tydligt på brottsoffers och hederliga medborgares sida. Ett antal åtgärder är nödvändiga för att besegra brottsligheten:

 

Tillåt kommunala ordningspoliser som kan patrullera för att arbeta trygghetsskapande och arbeta med brottsförebyggande verksamhet.

 

Förstärk tullen så den förmår stoppa införseln av vapen och narkotika. 

 

Avskaffa ungdomsrabatten, sänk straffmyndighetsåldern och avskaffa straffrabatten vid mängdbrottslighet. 

 

Inför obligatorisk häktning för alla brott kopplad till gängkriminalitet och fördubbla straffen för brott begångna inom ramen för gängens verksamhet, enligt dansk modell.

 

Gör det till regel snarare än undantag att utländska medborgare som döms för brott utvisas på livstid. Den som missbrukar fristadens goda vilja ska inte välkomnas tillbaka. 

 

Avskaffa den automatiska frigivningen efter två tredjedelar av ett fängelsestraff.

 

När Malmöbor utsätts för brott måste de backas upp av det offentliga samhällets fulla kraft. I Moderaternas Malmö ska det inte spela någon roll var du bor och alla Malmös stadsdelar ska vara trygga och präglas av en fungerande arbetslinje, framtidstro och gemenskap. Bara så kan vi skapa det trygga och enade Malmö som vi alla vill ha. Bara om rättsstaten förstärks ordentligt blir detta möjligt.

 

Malmöborna förtjänar bättre.

 

Torbjörn Tegnhammar (M) 

Oppositionsråd i Malmö