Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionär i Lund, enbart till besvär?

Att resa till Södra Sandby eller Veberöd för att få en lunch visar bristande insikt hos Lunds kommun, skriver flera seniorer i Lund.Foto: COLOURBOX
Åke Peterson.Foto: PRIVAT
Göran Larsson.Foto: PRIVAT
Gunnel Larsson.Foto: PRIVAT
Bertil Andersson.Foto: PRIVAT
Camilla Hansson.Foto: PRIVAT

Vård- och omsorgsnämnden i Lund har fattat beslut om nedläggning av restaurangen på Nibblegården utan en konsekvensanalys. Kommunen verkar inte se att de alternativ som står till buds är orealistiska och potentiellt farliga, skriver flera pensionärer i Lund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nibblegården är ett boende för pensionärer i norra Lund. Där finns även en träffpunkt och en restaurang för äldre personer som är bosatta i närheten. Många av gästerna har fyllt både 80 och 90 år – den äldsta gästen är drygt 102 år. En sitter i rullstol, andra går med hjälp av rollatorer. Normalt brukar 40-50 gäster äta varje dag i restaurangen, men vissa dagar kan det uppgå till 70 personer.

 

Vård- och omsorgsnämnden i Lund har fått ett sparbeting. De flesta partierna i nämnden (C, M, L, KD, FNL och MP) har fattat ett nedläggningsbeslut avseende restaurangverksamheten på Nibblegården. MP röstade både ja och nej enligt protokollet. Detta medför att många pensionärer inte har möjlighet att få ett mål varm mat i någon av kommunens restauranger efter nedläggningen.

 

Beslutsunderlaget innehåller direkta felaktigheter. Antalet gäster per dag har angivits till 29 personer men denna siffra gäller en bestämd vecka under 2018, och är därför inte relevant för dagens förhållanden. Från Lunds kommun har vi fått helt andra siffror för 2019 som visar att besöksantalet är betydligt högre. Antalet gäster under vardagar uppgår till 30-55 och under helgdagar till 40-60 personer. 

 

Det har inte heller upprättats en konsekvensanalys över följdverkningarna av nedläggningsbeslutet. 

 

Nämnden hänvisar pensionärerna till andra kommunala matställen i Lund, dels Mårtenslund och dels Papegojelyckans äldreboende samt till Fästan i Södra Sandby eller Vevrehemmet i Veberöd. Mårtenslund är under renovering fram till 2021 och under tiden hänvisas gästerna till Järnåkraskolan, som emellertid inte har lunchservering lördagar och söndagar. Då är nämndmajoritetens uppfattning att gästerna kan ta sig till Papegojelyckan. 

 

Enligt kommunens egna siffror besöks restaurangen på Papegojelyckan redan nu av 40-60 gäster under vardagar och 40-80 under helgdagar. Vid vårt besök nyligen fanns det 10-12 lediga stolar i restaurangen. Att då få in ytterligare kanske 50 gäster från Nibblegården och lika många från Mårtenslund är verklighetsfrämmande.

 

Resultatet blir att många äldre i Lund kommer att bli utan lunch. Hur ska pensionärerna ta sig från norra Lund till dessa andra restauranger? De måste då åka buss in till centrum och där byta buss till slutdestinationen. Gångvägen från närmsta busshållplats på Värpingevägen till Papegojelyckans restaurang är 240 meter, en lång sträcka för en person som går med rollator eller har nedsatt rörelseförmåga. Dessutom accepterar bussarna högst tre barnvagnar eller rollatorer per buss. Detta kan medföra att många äldre får vänta tills nästa buss kommer, en väntan som kan bli väldigt påfrestande särskilt om det är dåligt väder. Det kan också förekomma exempelvis snödrivor som ska forceras på gångvägen. 

 

Det bör anmärkas att ett busskort kostar 550 kronor per månad för många pensionärer, vilket kan vara ett stort belopp för en fattigpensionär. Till detta ska läggas att lunchpriset nu höjs från 42 kronor till 55 kronor. Sammanlagt får vissa pensionärer en extra kostnad varje månad på cirka 1 000 kronor.

 

Att resa till Södra Sandby eller Veberöd för att få en lunch visar bristande insikt hos förvaltningen. Den sociala samvaron, som är viktig för många ensamstående, kommer att upphöra. Nämndens hänvisning till Järnåkraskolan och Papegojelyckan grundas på önsketänkande som saknar verklighetsförankring. 

 

Vill kommunen att dess medborgare ska åsamkas sjukdomar och andra skador genom att behöva ta sig genom halva Lund för att få lite mat och socialt samkväm, bara för att vid framkomsten konstatera att det saknas sittplatser och bord? Vem tar det medicinska och juridiska ansvaret för skador som uppkommer?

 

Trots allt gäller det människor som i många fall inte klarar sig utan hjälp. I verksamhetsplanen 2019 för Vård- och omsorgsförvaltningen sägs: ”Vi vill skapa jämlika livsvillkor”. Är nämndbeslutet ett tecken på jämlika livsvillkor?

 

Vi i denna arbetsgrupp kräver att Vård- och omsorgsnämndens nedläggningsbeslut rivs upp och att matserveringen på Nibblegården i Lund ska fortsätta.

 

Åke Peterson

Göran Larsson

Gunnel Larsson

Bertil Andersson

Camilla Hansson