Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pendlare betalar dyrt för finansministerns likgiltighet

Centerpartiet är och har alltid varit starka förespråkare för att stärka det nordiska samarbetet, skriver Niels Paarup-Petersen (C) och Per Åsling (C).
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö valkrets.
Foto: ANNA W THORBJORNSSON
Per Åsling (C), riksdagsledamot från valkrets Jämtlands län, skattepolitisk talesperson.
Foto: RIKSDAGEN

Precis som pandemin är en prövning för oss alla, är det också en prövning för det nordiska samarbetet. Öresundspendlarna förtjänar mer än likgiltighet från finansminister Magdalena Andersson (S), skriver de centerpartistiska riksdagsledamöterna Niels Paarup-Petersen och Per Åsling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I september stod det klart att nordiska gränspendlare som har jobbat hemifrån under pandemin kan tvingas betala skatt i två länder. Det är följden av att de nordiska finansministrarna inte går med på ett undantag från gällande skatteregler. Enligt Nordiska skatteavtalet ska en gränspendlare betala skatt i det land där personen arbetar och under pandemin har många pendlare på anmodan av sina arbetsgivare jobbat hemifrån. Följden blir då att pendlaren ska betala skatt i det land man bor för varje dag som arbetet sker hemifrån.

Här i Öresund blir det problematiskt eftersom det särskilda skatteavtalet, Öresundsavtalet, innebär att om hemarbetet pågått mer än 50 procent under en period på tre månader gäller inte de vanliga reglerna, utan då ska skatten betalas i det land där man bor.

Både Sveriges och Danmarks finansministrar har deklarerat att de inte avser lösa detta problem i nuläget. Det kan närmast liknas vid en likgiltighet inför den situation som pendlarna, de enskilda individerna, möter på båda sidor gränsen. För socialministrarna var det inga problem. De löste liknande coronarelaterade problem inom socialförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen genom att behandla pendlarna som om de vore på arbetet som vanligt.  Att finansministrarna inte kan förmå lösa detta innebär risker även för pendlarna i framtiden. Därför måste en lösning på plats. Vad som i praktiken sker är att pendlare, av skatteskäl, tvingas pendla till jobbet i grannlandet i stället för att jobba hemifrån. 

Precis som pandemin är en prövning för oss alla, är det också en prövning för det nordiska samarbetet. Gränshinderrådet, som arbetar för att undanröja hinder för den fria rörligheten i Norden, har upptäckt 34 nya gränshinder under pandemin. Av dessa är 18 lösta och 16 återstår. 

För knappt en månad sedan meddelade finansdepartementet i ett inslag på Sveriges Radio att man inte ser något behov för ett undantag i nuläget. Att erfarenheterna från situationen som uppstått under coronapandemin ska tas med till när det nästa gång är dags att omförhandla Öresundsavtalet med Danmark.

Centerpartiet är och har alltid varit starka förespråkare för att stärka det nordiska samarbetet och vi vet att det finns en stor uppslutning i hela Norden. En rapport från Nordiska ministerrådet visar att över 90 procent av befolkningen i Norden menar att det är viktigt eller mycket viktigt med ett nordiskt samarbete, varav nästan 60 procent anger det som mycket viktigt. Detta förpliktigar. Men tyvärr riskerar den passivitet som nu uppvisas under en tid av prövning att nagga medborgarnas syn på samarbetet i kanten. Det tror vi inte någon vill egentligen. 


Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö valkrets


Per Åsling (C)

Riksdagsledamot från valkrets Jämtlands län, skattepolitisk talesperson