Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne. Foto: PRESSBILDBirte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Lars-Göran Wiberg, ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIANLars-Göran Wiberg, ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Lars-Göran Wiberg, ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Annette Linander (C), 2:e vice ordförande Sjukvårdsnämnd SUND i Region Skåne. Foto: PRESSBILDAnnette Linander (C), 2:e vice ordförande Sjukvårdsnämnd SUND i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Annette Linander (C), 2:e vice ordförande Sjukvårdsnämnd SUND i Region Skåne. Foto: PRESSBILD

Patienterna före ideologin, rödgröna

Publicerad

De rödgröna i Region Skåne fokuserar hellre på vilka som driver vården än att se till att tillgängligheten och vårdkvaliteten är hög. De sätter ideologi före behov. Med smarta tekniska och digitala lösningar som kortar köerna och minskar avståndet kan vi erbjuda en bättre och mer effektiv vård, skriver flera centerpartister.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den psykiska ohälsan ökar i allt snabbare takt, vilket ställer ökade krav på både primärvård och psykiatri. Samtidigt är köerna till vården långa och tillgängligheten uppfattas som låg. Allt för ofta känns vården avlägsen, vilket är motsatsen till vad som skapar trygghet: en nära vård. För att bidra till en lösning har Centerpartiet i Region Skåne lagt förslag om att införa internetbaserad kognitiv beteendeterapi (IKBT). Det har vi gjort eftersom det är viktigt att se till alla möjligheter för att förbättra tillgängligheten och minska vårdköerna. Men det rödgröna styret satsar uppenbart hellre pengar på kostnadsdrivande symbolpolitik.

 

Forskning visar att IKBT fungerar för behandling av psykisk ohälsa. En studie gjord av Catharina Stridh på Institutionen för psykologi vid Lunds universitet har utvärderat IKBT. I studien medverkade 900 deltagare som fick IKBT-behandling under tolv veckors tid. Utvärderingen av behandlingen visade att 60 procent av de patienter som gick i terapi genom internet eller tränade fysiskt hade förbättrad psykologisk funktion vid behandlingens slut. Detta kan jämföras med de patienter som genomgick vanlig behandling på vårdcentral som hade en förbättrad psykologisk funktion på 35 procent.

 

Med förslaget skulle också akuten och primärvården få kortare köer och ökad tillgänglighet eftersom patienter som lider av psykisk ohälsa skulle få behandling snabbare och inte behöva söka sig till annan vård när hälsan försämrats.

 

Men på det senaste regionfullmäktige valde det rödgröna styret med stöd av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att inte gå vidare med förslaget att införa IKBT. Detta samtidigt som köerna och den psykiska ohälsan växer. Söktrycket på psykiatrin, och i synnerhet barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är i dag högre än på länge. Andelen som väntar mindre än 30 dagar på utredning eller behandling på BUP, och alltså får vård i tid, sjunker. I oktober förra året fick bara 40 procent vård i tid, jämfört med över 90 procent i oktober 2014 när allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet styrde Region Skåne.

 

Svaret från det rödgröna styret är att det inte finns pengar. Men det är ingen hemlighet att allt handlar om prioritering – och att Socialdemokraterna och Miljöpartiet prioriterar symbolpolitik framför att korta köer blev uppenbart under förra regionfullmäktige. För samtidigt som det inte fanns pengar till IKBT fanns det 40 miljoner kronor till att utan kostnadstäckning och konsekvensanalys låta Region Skåne ta över driften av ett av Skånes ambulansdistrikt. Detta trots att företaget som i dag sköter driften gör ett bra jobb – distriktet är enligt utvärderingar det bäst fungerande i Skåne.

 

Måttstocken är uppenbarligen inte tillgänglighet och att skåningens vård håller hög kvalitet. I stället läggs större vikt vid vem som driver vården. Det rödgröna styret låter alltså människor stå i kö.

 

För Centerpartiet är det viktiga att det funkar i de lägen man tvingas ringa 112 eller söker vård på annat sätt. Patienter ska få vård snabbt och med hög kvalitet. För nog är det så att den som är sjuk vill bli frisk och det är politikens ansvar att se till att sjukvården har förutsättningar för att ge skåningen den bästa vården. Det är politikens ansvar att ha skåningen och patienten i fokus när beslut fattas: Att se till individen i stället för systemet.

 

Att då lägga förslag om IKBT åt sidan i ett läge där den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland ungdomar, är helt oförståeligt. Vi kan inte vänta med att införa smart teknik för att korta köerna och öka tillgängligheten. Frågorna är många. Varför väljer det rödgröna styret att inte se ungdomar som står i kö? Varför vägrar de ungdomarna en ingång, en första hjälp vid psykisk ohälsa? I regionfullmäktige sade Yvonne Augustin (S) att hon ”önskar att vi kunde hjälpa våra ungdomar”. Men det är konkreta åtgärder och inte önskningar som hjälper ungdomarna. Allt annat framstår som en chimär.

 

Det behövs ett nytt nära ledarskap inom vården som ser människan. Vi är redo att ta ansvar.

 

Birte Sandberg (C)

Gruppledare Region Skåne

 

Lars-Göran Wiberg (C)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Annette Linander (C)

2:e vice ordförande Sjukvårdsnämnd SUND

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag