Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

På andra sidan sundet daltar man inte gängen

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Foto: MICHEL CAVALLI
Christian Orsing (M), kommunalråd och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg.
Foto: PER SJOBORG

Morgan Johansson (S) och övriga i regeringen bör ta färjan över Öresund för att lära sig hur de kriminella gängen ska bekämpas. I Danmark har man förstått att det krävs hårda tag mot gängbrottsligheten, skriver Peter Danielsson (M) och Christian Orsing (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Helsingör är bara ett stenkast bort från Helsingborg. Trots det korta avståndet råder det stora skillnader i hur Danmark respektive Sverige bekämpar gängkriminalitet. På andra sidan Öresund har man förstått att det krävs hårda tag mot gängbrottsligheten. Där utdöms dubbla straff om brotten kan kopplas till gängkriminalitet, enligt en särskild gängbestämmelse. Det finns inga ungdomsrabatter och även personer under 18 år kan dömas till långa fängelsestraff. Åklagare i Danmark kan också lägga fram bevis i form av utdrag från förhör som hållits tidigare. 

Ett exempel på hur de danska lagarna tillämpas i praktiken kan ses i domen från det uppmärksammade dubbelmordet som skedde i Herlev utanför Köpenhamn förra året. Domen innebar att fem svenska gängmedlemmar från den så kallade Dödspatrullen dömdes; tre personer till livstidsfängelse och två, vilka endast var 17 år när morden inträffade, dömdes till 20 års fängelse. Om dessa personer blivit dömda för samma brott i Sverige hade straffen sett helt annorlunda ut. 

Nästan dagligen sker det skjutningar i Sverige. Utvecklingen är oroande och de senaste fyra åren har fler än 150 personer dödats i över 1 100 skjutningar. Problematiken med gänguppgörelser finns i hela landet och Helsingborg utgör inget undantag. I februari skedde ett bombdåd utanför entrén till Socialförvaltningen och i maj i år blev en ung man kallblodigt mördad i en gänguppgörelse. 

I Sverige blir det tyvärr mest tomt prat när frågan diskuteras. Av det 34-punktsprogram som regeringen presenterade förra året har endast två punkter genomförts. Trots att det inte har saknats pressträffar, har mycket litet konkretiserats till lagstiftning. Hanteringen av coronapandemin har visat på hur snabbt olika åtgärder kan beslutas om och genomföras. Här bör regeringen ta lärdom och skyndsamt genomföra kraftfulla åtgärder mot gängkriminaliteten. 

I torsdags presenterade Moderaterna ett samlat program av mönsterbrytande reformer för att stoppa de kriminella gängen. Bland annat vill vi: Ha dubbla straff för gängkriminella, införa ett system med visitationszoner och införa ett system med anonyma vittnen. Vi vill även att det ska vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. Moderaterna vill även ge polisen kraftigt förstärkta möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar, det ska göras fler LVU-omhändertagande för att hindra att barn fostras in i kriminalitet och det bör införas en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen: myndigheter ska dela all relevant information med polisen. Moderaterna vill även se nya riktlinjer till samtliga relevanta myndigheter att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet samt att fler gängmedlemmar ska utvisas från Sverige. 

Enkelt uttryckt: ”Go for the money”. Det ska bli enklare att beslagta egendom från kriminella.

Nyligen genomfördes Operation Klöver i Helsingborg, en gemensam operation där myndigheter som tullen, polisen, Kronofogden, Arbetsmiljöverket och Skatteverket tillsammans med Helsingborgs stad deltog för att klämma åt den organiserade brottsligheten. Under de tre dagar operationen pågick samlades det in över 6 miljoner kronor i form av tillgångar, viten, sanktionsavgifter och böter. Från vår sida hoppas vi att polisen ska göra sådana här insatser mer kontinuerligt för att sätta press på kriminella gäng och individer. Vi är beredda att tillföra mer resurser om andra myndigheter är villiga att skala upp sin verksamhet när det kommer till myndighetsverkan. 

Helsingborgs stad har även en avhopparverksamhet där socialtjänsten samverkar med externa aktörer för att bryta kriminellas mönster och beteende. Vi har också anställt ordningsvakter och trygghetsvärdar och jobbar aktivt med att öka antalet övervakningskameror i Helsingborg. Det är nödvändiga åtgärder, men faktum kvarstår att det är staten som har det stora ansvaret.

Det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar och tar upp kampen mot den organiserade brottsligheten. Den nuvarande utvecklingen är oroväckande och hela samhället drabbas. Morgan Johansson (S) och övriga i regeringen bör ta färjan över sundet för att lära sig hur de kriminella gängen ska bekämpas.


Peter Danielsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg


Christian Orsing (M)

Kommunalråd och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg