Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oseriösa SD har inga lösningar för vården

Regionhuset i Kristianstad.
Foto: RICKARD NILSSON
Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.
Foto: ERIK BERG
Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Annette Linnander (C), regionråd i Region Skåne.
Foto: LUDVIG THUNMAN
Per Einarsson (KD), regionråd i Region Skåne.
Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE

Det är fascinerande hur SD ständigt frånsäger sig sitt ansvar genom att hävda att de är i konstant opposition, skriver den styrande alliansen i Skåne i en replik till Sverigedemokraterna i regionen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I sin replik till oss på Kvällsposten Debatt skriver Sverigedemokraterna att vårdval är en öm tå för allians för Skåne. Det är djupt olyckligt att SD väljer att beskriva bra lösningar för barns och ungdoms psykiska ohälsa som en öm tå. Det visar hur oseriösa Sverigedemokraterna är och att de egentligen inte har några lösningar. 


I SD:s valmanifest förekommer ordet psykisk ohälsa tre gånger. Men det finns inte ett enda förslag på hur den ska minskas. Alliansen poängterade i vår ursprungsartikel även att SD:s agerande hittills i Region Skåne har varit rödare än en tomat. Att de åberopar samma förslag – det vill säga ökad finansiering till verksamheten i egen regi – som Socialdemokraterna också driver på, visar vilken riktning SD går i.


Vad SD glömmer att nämna är att anslagen till barn- och ungdomspsykiatrin, inklusive läkemedelsbidragen, har ökat. Från 478 miljoner kronor 2018 till 527 miljoner kronor 2019. Det är en ökning av anslaget med 10,3 procent, samtidigt som ett överskott har redovisats.


Det är fascinerande hur SD ständigt frånsäger sig sitt ansvar genom att hävda att de är i konstant opposition. Det är dags för SD att ta ansvar för sitt besked och möta de 1 200 barn och unga som är i behov av psykiatrisk vård och berätta att de inte kommer att få en snabbare vård.


En ytterligare relevant aspekt är hur SD föreslår att upphandla neuropsykiatriska utredningar – detta genomförs redan i dag. Det som däremot inte upphandlas i dag, och där det finns en omfattande köproblematik, är just behandlingar av neuropsykiatriska symptom och sjukdomar. Även detta valde SD att rösta nej till. Det vill säga: Nej till en sammanhållen vårdkedja och nej till en tillgängligare hälso- och sjukvård. 


Vi i alliansen har gott om förslag, men dessvärre verkar SD inte prioritera barn och ungas psykiska ohälsa. Det är anmärkningsvärt hur SD nu väljer att ta på sig offerkoftan när bristen på politiska förslag uppenbarar sig.


För även om vårdvalet har fallit så kvarstår problematiken med att rekrytera psykologer och övriga specialistfunktioner. Och även om en upphandling av neuropsykiatrisk utredning genomförs, kommer det inte att täcka hela vårdkedjan. Därmed hamnar barnen och deras anhöriga i en ännu jobbigare situation.


Vi frågar därför Sverigedemokraterna i Region Skåne: Vad är det ni egentligen vill göra mer än att skylla på alla andra?


Carl Johan Sonesson (M)

Gilbert Tribo (L)

Annette Linnander (C)

Per Einarsson (KD)

Regionråd i Region Skåne