Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orkar Lunds högerstyre ta ansvar för kollektivtrafiken?

Jesper Sahlén (V), ledamot i Lunds kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD
Tyvärr har Vänsterpartiets farhågor för försämringar och dyrare resor när de borgerliga partierna gav bort stadsbussarna i Lund till Region Skåne besannats, skriver Jesper Sahlén.Foto: SKÅNETRAFIKEN

Långsiktighet och framförhållning tycks vara okända begrepp för de som styr över Region Skånes kollektivtrafik. Lund är en av de skånska kommuner som drabbats hårdats av alliansens och SD:s nedskärningar i kollektivtrafiken, skriver Jesper Sahlén (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Klimat- och miljökrisen är vår tids stora ödesfråga. Runt om i världen stiger röster om att det är dags för politiker att ta ansvar i dessa frågor och se till att krisen löses. I detta läge väljer de borgerliga partierna i Region Skåne att tillsammans med Sverigedemokraterna genomföra rejäla försämringar i kollektivtrafiken. Lund är en av de skånska kommuner som drabbas hårdast av nedskärningarna.

 

Sedan 2013 har Region Skåne haft ansvaret för stadsbusstrafiken i Lunds kommun. På senare tid har de negativa följderna av att inte ha beslutanderätten över stadsbussarna visats på ett väldigt tydligt sätt. Skånetrafiken har inte ägnat sig åt någon dialog och samråd med kommunen. Långsiktighet och framförhållning tycks vara okända begrepp för de som styr över regionens kollektivtrafik. Skånetrafiken drar in hållplatser och hela sträckningar.

 

Några exempel på de försämringar som har genomförts i Lunds kollektivtrafik:

Stadsbussarna till Stångby och Vallkärra har blivit nedlagda. Detta trots att Stångby är en av de delar av kommunen som ska växa mest den närmaste tiden och trots att det inte alls var länge sedan det investerades i flera nya busshållplatser på sträckan. 

 

Nattbussarna till Lunds östra och västra delar på vardagsnätter läggs ner. Dessa har varit en populär frihetsreform för framför allt yngre kvinnor. En särskilt viktig reform i en studentstad som Lund.

 

Linje två ska inte längre på sin färd från Värpinge in till centrum köra inom Papegojelyckans äldreboende och träffpunkt. Något som tidigare har gjorts under vissa turer varje dag. En försämring som lär göra att fler äldre behöver åka färdtjänst i stället för buss. Det är därmed högst osäkert om detta ens blir en besparing för det offentliga eller ifall kostnaden bara skjuts över från regionen som har hand om kollektivtrafiken till kommunen som har ansvar för färdtjänsten.

 

Bristen på långsiktighet och dialog i styrandet av kollektivtrafiken skapar även en osäkerhet kring kommunens åtaganden i infrastruktur – hur ska kommunen våga investera i hållplatser och framkomlighet när regionen när som helst kan dra om eller lägga ner linjen?

 

Biljettpriserna har ökat med 20 procent sedan regionen tog över, detta för månadskort och den som betalar med jojokort eller app. En prisökning som ligger långt över den allmänna prishöjningen i samhället under samma tidsperiod. Det bör dock nämnas att Vänsterpartiet i Region Skåne både har lämnat in finansierade förslag till lägre priser i kollektivtrafiken samt röstat nej till de försämringar som nu genomförs i den skånska kollektivtrafiken.

 

Vänsterpartiet varnade för försämringar och dyrare resor när de borgerliga partierna gav bort stadsbussarna till regionen 2013. Tyvärr har allt detta besannats.

 

Ska vi lyckas hantera klimat- och miljökrisen är kollektivtrafiken en central del. Den behöver vara billigare än bilen och vara enkel och smidig att använda sig av. För att i rådande situation uppfylla detta vill Vänsterpartiet Lund att Lunds kommun återtar ansvaret för stadsbusstrafiken från Skånetrafiken. Då är det möjligt att få till en långsiktig planering av den.  

 

Politiska företrädare från Lunds högerstyre har i ord och skrift varit väldigt kritiska till den politik som deras partikamrater i Region Skåne har fört. Nu är frågan om de även i handling är beredda att agera för att sätta stopp för dessa rejäla försämringar i Lunds kollektivtrafik? 

 

I Vänsterpartiet är vi beredda att agera för att Lunds stadsbusstrafik åter ska gå att lita på.

 

Jesper Sahlén (V) 

Ledamot i Lunds kommunfullmäktige