Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orimlig kritik mot skånska Oatly

Jonas Paulsson, initiativtagare Köttfri måndag.Foto: PRIVAT
2019 stod Amazonas i ljusan låga. Få tänkte nog på att våra pensionspengar i AP-fonderna finansierade bränderna, skriver debattören Jonas Paulsson.Foto: JOEDSON ALVES/EPA/TT
Oatly.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det är jättebra att amerikanska Blackstone investerar 200 miljoner dollar i skånska Oatly. Då investeras det mindre i skogsskövling. Samma sak har gjorts av våra svenska AP-fonder, som förvaltar svenskarnas pensionspengar, skriver kött- och klimatdebattören Jonas Paulsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tanken svindlar när man tänker på företaget Oatlys internationella framgångar. Företaget, med säte i Landskrona, har blivit ytterligare ett i raden av urstarka svenska exportföretag som kan nämnas i samma sammanhang som ABB, Volvo och Ikea. Skillnaden är att Oatly är något så unikt som ett svenskt livsmedelsföretag. Alla borde förundras och känna stolthet över vad Oatly åstadkommer.

 

Men att Oatly nu har tagit in 200 miljoner dollar i finansiering från jättefonden Blackstone provocerar. Blackstone är förknippat med en rad miljödåliga investeringar. Därför är många människor upprörda. Den upprördheten är fullkomligt obegriplig för många. Visst, Blackstone investerar pengar i att skövla Amazonas för att producera nötkött. Det är mycket dåligt. Men just därför är det jättebra att de i stället investerar 200 miljoner dollar i Oatly. Det är pengar som inte investeras ohållbart utan hållbart. Bara den mest ortodoxa moraliserande typen av vegan kan ha något emot det. För moralisterna är nämligen det som endast är bra det perfektas fiende.

 

Blackstone är inte ensamma om att investera pengar i skogsskövling. Det gör även våra svenska AP-fonder som förvaltar svenskarnas pensionspengar. Redan 2007 publicerade FN:s Livsmedelsorgan FAO rapporten ”Livestocks long shadow” om djurindustrin i vilken det framgår att köttindustrin är en huvudorsak till markförstörelse, skogsskövling, vattenförorening, vattenbrist och förlorad biologisk mångfald. I rapporten slås fast att djurhållningen är en av de två eller tre största bidragande faktorerna till alla våra mest allvarliga miljöproblem. På mark kan antingen finnas naturlig växtlighet som skog och biologisk mångfald i form av vilda djur, eller så kan marken användas till skogsbruk, djurhållning eller odling av växter som i sin tur kan bli foder till djur eller mat till människor.

 

Totalt går 80 procent av markanvändningen för livsmedelsproduktion till djurindustrin, men kött, mjölk och andra djurprodukter står för bara 17 procent av människors kaloriintag. Dagens markanvändning är alltså ineffektiv. Mer mark behöver i stället användas till koldioxidbindande träd. Men fortfarande investeras våra pensionspengar i köttjättar som brasilianska JBS, amerikanska Tyson och McDonalds. Intressant nog har AP-fonderna ett etiskt råd. Man kan med gott fog fråga sig om AP-fondernas etiska råd sover vid ratten.

 

2019 stod Amazonas i ljusan låga. Få tänkte nog på att våra pensionspengar i AP-fonderna finansierade bränderna som anlagts i syfte att producera mer kött och djurfoder. Nu framgår det av den engelska tidningen The Guardians granskning att den brasilianska köttjätten JBS som första och andra AP-fonderna äger aktier i, har kopplats till en massaker som ägde rum 2017.

 

AP-fonderna har genomfört en väsentlighetsanalys i vilken det framkommer att dessa tre frågor är högst prioriterade: Indirekt miljöpåverkan, indirekt klimatpåverkan och mänskliga rättigheter. Det är ytterst anmärkningsvärt att AP-fonderna satsar på köttföretag som allvarligt skadar de tre kärnvärdena som ska styra investeringarna.

 

Det finns en internationell kampanj för att få institutionella investerare som kapitalfonder och försäkringsbolag att avinvestera, divest, fossila energikällor. Det vore önskvärt om också företag som producerar och säljer kött och mejerier blir föremål för avinvesteringar. Därför är kritiken mot Oatly och Blackstones investering helt orimlig.

 

Jonas Paulsson

Initiativtagare Köttfri måndag