Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öresundssamarbetet är inte en skitsak!

HÅLL. Öresund mår naturligtvis inte bra av att alldeles ofiltrerat avloppsvatten pumpas ut, skriver samtliga skånska riksdagsledamöter från M På bilden: Pumpstationen i hamnen i Skovshoved som skulle ha släppt ut det ofiltrerade avloppsvattnet.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Hans Wallmark (M), ordförande Sveriges delegation till Nordiska Rådet och riksdagsledamot från Ängelholm.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Boriana Åberg (M), ordförande M-Skånebänken riksdagen och riksdagsledamot från Kävlinge.Foto: RIKSDAGEN
Anders Hansson (M), riksdagsledamot från Falsterbo.Foto: RIKSDAGEN
Tobias Billström (M), riksdagsledamot från Malmö.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), riksdagsledamot från Billesholm.Foto: PRESSBILD
Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot från Helsingborg.Foto: ANNIKA NYBERG
Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Noria Manouchi (M), riksdagsledamot från Malmö.Foto: PRESSBILD
Louise Meijer (M), riksdagsledamot från Lund.Foto: CHRISTINE OHLSSON
1 / 10

Öresundssamarbetet har de senaste åren fått sig ett par kännbara snytingar. Den senaste är risken för danskt avloppsvatten rakt ut i sundet. Uppskjutningen av nedsmutsningen måste bli permanent, skriver samtliga M-ledamöter från Skåne i Sveriges riksdag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är avföring i bassängen. Utöver att det är äckligt kan det leda till reklamation från upprörda hotellgäster. Det krävs sanering och pengar brukar tvingas betalas tillbaka.

 

Liknelsen ska inte drivas för långt, men kan tjäna som bild för det som nu riskerar att hända i vårt Öresund. Avloppsvatten ska orenat pumpas ut. Ansvariga kommuner på den danska sidan uppges ha skjutit på beslutet till i höst. I Köpenhamn rasar en politisk strid och partirepresentanter har kallat ministrar till folketinget.

 

För det första finns den ganska självklara miljödimensionen. Öresund mår naturligtvis inte bra av att alldeles ofiltrerat avloppsvatten pumpas ut. Tvärtom har genom åren på många sätt den unika havsmiljön understrukits. I samband med bygget av Öresundsbron för drygt 20 år sedan stod just vattenmiljön i centrum för en hård tillstånds- och prövningsprocess. Från dansk sida har alltid skallen kunnat höras riktat mot kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck som nu också stängts i förtid genom politiskt beslut. Det har varit märkligt tyst från alla dessa tidigare så bullriga aktivister. Och ändå så är det så att säga ingen liten skitsak det handlar om!

 

För det andra är det också fråga om att värna det viktiga samarbetet mellan Skåne och Själland. Vi har en delad Öresundsregion! Den har de senaste åren fått sig tilldelat ett antal kännbara snytingar. Med allt från flyktingkrisen 2015, passkontroller på pendeltågen över Sundet till de stängda gränser som uppkommit i pandemins spår. Det har också väckt uppmärksamhet att samma danskar som inte vill se besök från den andra sidan själv utan problem har kunnat besöka affärer, frisörer, caféer och barer i exempelvis Malmöregionen. Fast smittspridningen av covid-19 varit förhållandevis låg i Skåne känner sig ändå många straffade och negativt särbehandlade av danska beslut om fortsatt stängd gräns.

 

På relativt kort tid har många steg tagits i fel riktning från de idéer om integration och samarbete som lyfte fram ett projekt som Öresundsbron, vilken 1 juli firar 20 år.

 

För det tredje: Även om det danska tilltaget inte står i strid med någon internationell konvention eller annat regelverk så är det en fråga om det politiskt lämpliga. Här har alla runt Öresund anledning att besinna sig och analysera sitt beteende inför miljö och vatten som på alla sätt är delat. Det kan inte vara i någons intresse att 290 000 kubikmeter avloppsvatten spolas ut direkt i Öresund.

 

Beroende på vattenströmmar riskerar skiten att hamna strandnära som kan hota badmöjligheter. 

 

Vår förhoppning som sanna vänner av ett svenskt-danskt samarbete och övertygade om Öresundsregionens stora potential är att danska politiker på alla nivåer samt relevanta tillsynsmyndigheter ser till att uppskjutningen av nedsmutsningen blir permanent. Ärligt talat så kan samverkan i vår region redan ha tillfogats så mycket skada att det är vanskligt med ytterligare påfrestningar

 

Gränsregionala problem är inte alltid en vidare stor sak i regeringskvarteren i Stockholm, långt från Öresund. Relevanta statsråd som exempelvis klimatminister Isabella Lövin (MP) och handelsministern tillika nordiska samarbetsministern Anna Hallberg (S) måste fullt ut engageras. Men för regering och makt i Köpenhamn finns det ändå skäl att påminna om att de befinner sig mitt i vår gemensamma region. Visa handling! Slå vakt om vårt Öresund och värna vårt samarbete.

 

Hans Wallmark (M), Boriana Åberg (M), Anders Hansson (M), Tobias Billström (M),  Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Ulrika Heindorff (M), Maria Malmer Stenergard (M), Noria Manouchi (M), Louise Meijer (M).

Samtliga M-ledamöter från Skåne i Sveriges riksdag