Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öresundsregionen måste fortsätta att hålla ihop

Vi måste hålla kvar våra samarbeten och fortsätta med gränsöverskridande projekt men kanske får vi gå nya digitala vägar, skriver Egon Bo (LA), Louise Eklund (L) och Martin Baden (S).
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Egon Bo, regionråd Region Sjælland (Liberal Alliance) i Danmark
Foto: PRESSBILD
Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.
Foto: MIRIAM PREIS
Martin Baden (S), regionråd i Region Hovedstaden i Danmark.
Foto: PRESSBILD

För att minska de långvariga ekonomiska effekterna av pandemin kan inte samarbeten och initiativ i Öresundsregionen avstanna. Vi tror att ju mer vi samarbetar, ju mer kommer vi att kunna öka vårt gemensamma välstånd, skriver de danska och svenska regionpolitikerna Egon Bo (LA), Louise Eklund (L) och Martin Baden (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Samarbeten har historiskt byggt alla framgångsrika ekonomier, länder, företag och organisationer. Det är när vi nyttjar våra respektive styrkor som den fulla potentialen kommer fram. Vi måste hålla kvar våra samarbeten och fortsätta med gränsöverskridande projekt men kanske får vi gå nya digitala vägar.


Vi i EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak arbetar varje dag med detta. Med europeiska skattemedel investerar vi i gränsregionala projekt, för att vi kan se att internationella samarbeten har så många goda effekter. Effekterna sträcker sig dessutom långt utanför och förbi de faktiska projekten. Människor träffas, utbyter erfarenheter, krossar fördomar och får nya tankar och idéer. Gränslöshet i sin mest positiva form.


EU grundades som en fredsbevarande och handelsfrämjande organisation. Länder som har ett djupgående samarbete och ett stort ekonomiskt utbyte av varandra kommer med stor sannolikhet att försöka hitta fredliga vägar att lösa konflikter. Så har arbetet fortsatt och utökats sedan dess, med undantag av Storbritanniens uttåg ur unionen. Samarbetet har kanske aldrig varit viktigare än nu för att inte Europa skall falla in i en djup depression efter coronapandemin.


EU är världens största ekonomi och handel har alltid varit kärnan i samarbetet. Mellan 1999 och 2010 fördubblades EU:s handel med omvärlden. EU har en uppförsbacke med pandemin som nu drabbat hela världen. Gränser stängs och samarbeten avslutas abrupt i panik. Tydliga exempel från delar av vår region är att fordonstrafiken över Öresundsbron har minskat med 70 procent och att antalet passagerare på Öresundstågen mellan Sverige och Danmark har minskat med 60-70 procent. Längre norrut har färjetrafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn kraftigt begränsats och rutten mellan Fredrikshamn och Oslo har stängts, som en direkt konsekvens av pandemin.


Vi inom Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak jobbar på en utveckling som är precis i motsatt riktning. Vi främjar utbyten och samarbeten över land- och havsgränserna mellan 11 svenska, danska och norska regioner. Målet är att lösa gemensamma utmaningar med gemensamma lösningar, utvecklade i smarta samarbeten.


Våra projekt arbetar mot människans negativa klimatpåverkan genom att spara energi och minska koldioxidutsläpp. Projekten syftar också till att sjuka människor ska bli friska genom bättre och smartare behandlingar och diagnosticeringar. Flera av projekten arbetar också för att öppna upp arbetsmarknaden över gränserna och skapa hållbara lösningar som förkortar restider och minskar trafikköer. Vi tror att ju mer vi samarbetar, ju mer kommer vi att kunna öka vårt gemensamma välstånd, snabbare hitta hållbara lösningar och vi kommer att kunna samla resurser för att möta kommande utmaningar.


För att minska de långvariga ekonomiska effekterna av pandemin kan inte samarbeten och initiativ avstanna. Vi behöver hitta andra vägar och andra former så att vi snabbt kommer upp i sadeln igen. Genom att arbeta smart och effektivt med olika tekniska verktyg kan vi hålla hjulen rullande. Ett exempel är projektet Game Hub Scandinavia 2.0, som får stöd av oss. Projektet hjälper små spelföretag att etablera sig på spelmarknaden. De goda relationer som redan upparbetats med partners i USA och Asien kan fortsätta digitalt, trots coronakrisen. 


Vi sitter inte still och ser på hur samarbeten stannar upp. Nu är tiden att agera och lägga i en växel till så att vår del av världen har bra fart när vi åter kan börja köra. 

Trots att vi just nu tvingas hålla fysiskt avstånd, fortsätter vi hålla ihop. 


Egon Bo (Liberal Alliance)

Regionråd Region Sjælland


Louise Eklund (L)

Regionråd i Skåne


Martin Baden (S)

Regionråd Region Hovedstaden