Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öresundsregionen kräver lösningar inför nästa kris

Marcus Lantz, rådgivare på kommunikationsbyrån Ehrenberg Sørensen Kommunikation.Foto: PRESSBILD KvP, månd: Lars Hjälmered (M) replikerar Lorentz Tovatt (MP). Web 18:30.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Integration kommer inte till skänks med en fast förbindelse. Nu behövs det ordentliga, långsiktiga lösningar inför framtida kriser, skriver Marcus Lantz, rådgivare vid Ehrenberg Sørensen Kommunikation.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Öresundsbron som skulle få Skåne och Köpenhamnsregionen att smälta samman fyller 20 år på onsdag. Vid invigningen talades det visionärt från regeringarna på båda sidor sundet om en gemensam region som skulle blomstra och växa samman. 

 

Öresundsregionen överlever kriser och gränsstängningar. Men dess verkliga potential kommer inte till sin rätt så länge de båda regeringarna i handling raserar integrationen. Nu firar Sverige och Danmark flera år av oförmåga att enas om Öresundsregionen.

 

Integration kommer inte till skänks med en fast förbindelse. Eftersom det inte kommer bli något storslaget firande av 20-årsjubileet, kan de båda regeringarna i stället ägna tillfället åt att fundera på vad de vill med Öresundsregionen och vad som kan göras för att reparera det som har gått fel de senaste åren. 

 

Öresundsbron har fört med sig uppenbara fördelar för både Sverige och Danmark. Öresundsregionen har fått forskningsanläggningar i världsklass, en internationell flygplats och en rad företagsetableringar. Det hade inte skett om det inte vore för Öresundsbron. 

 

Den integration mellan länderna som har skett de senaste åren är dock inte tack vare politiska beslut, utan trots de båda regeringarnas ointresse för vilka konsekvenser som politiska beslut kan få. Den täta sammanlänkning som finns mellan våra två länder är tack vare de människor och företag som verkar i regionen. 

 

Vår del av världen har upplevt en rad gränsöverskridande kriser de senaste 20 åren. Men gränsöverskridande kriser kräver också gränsöverskridande svar. De flesta är nog överens om att det fanns ett behov för Sverige att agera i samband med flyktingkrisen 2015 när kontrollerna vid EU:s yttre gräns fallerade. De flesta är nog också överens om att Danmark på olika sätt gjorde rätt som agerade för att minska smittspridningen under den pågående pandemin. 

 

Gränsöverskridande kriser kan dock inte leda till reflexmässiga stängningar av gränsen. Vi kan vara säkra på att det kommer fler kriser. Det behövs därför en långsiktig lösning som inte innebär en stängd gräns mitt i en arbetsmarknadsregion. Det måste gå att hitta lösningar som inte behöver innebära gränskontroller på både den danska och den svenska sidan av gränsen. 

 

I dag finner svenska ministrar det nödvändigt att påtala för sina danska kolleger att det inte är acceptabelt att diskriminera svenskar och att vädja om att se Öresundsregionen som en gemensam region.

 

Samma intresse av att se Öresundsregionen som en gemensam region visade den svenska regeringen dock inte 2015 när man ensidigt valde att införa ID- och gränskontroller mot Danmark, vilket fick katastrofala följder för den gemensamma arbetsmarknaden. Eller när man valde att stödja Italien i stället för Danmark när det kom till placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet, trots att en placering i Danmark hade gynnat hela Öresundsregionen. 

 

Den danska regeringens intresse för Öresundsregionen är tyvärr svalt. I stället har Danmark fokus mot Jylland och Fyn, där många ledamöter i folketinget har sina mandat. Även den svenska regeringens intresse för Öresundsregionen är till synes svalt. Skåne å sin sida står med två utsträckta händer, en mot Stockholm och den svenska regeringen och en mot Köpenhamn och den danska regeringen. Inte på någon sida av sundet verkar det finnas en förståelse för hur viktig regionen är och vilken potential den har. Här har även Skåne ett arbete att göra. 

 

De båda regeringarna kan med fördel tillbringa 20-årsfirandet med att ta till sig Nordiska rådets uppmaning om att ta fram en gemensam nordisk strategi för kommande kriser och att komma överens om former för att informera sina grannländer i god tid innan beslut om att begränsa rörligheten över gränserna verkställs. Fokus behöver nu vara på att reparera det som har raserats de senaste åren och att se till att det inte upprepas.

 

En välkommen 20-årspresent till alla som verkar i Öresundsregionen vore ett gemensamt löfte om att hitta former för samarbete, med fördel redan innan nästa kris bryter ut. 

 

Marcus Lantz

Verksam i Öresundsregionen som rådgivare på kommunikationsbyrån Ehrenberg Sørensen Kommunikation. Han har tidigare arbetat som politisk rådgivare i Europaparlamentet samt varit politiskt förtroendevald i Region Skåne.