Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Öresundsregionen har det bästa framför sig

I dag öppnar Folkemödet på Bornholm. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren. Foto: PRESSBILD

Allt i Öresundsregionen har inte gått som många hade hoppats, men vi får inte glömma bort att ESS i Lund var politisk science fiction när Öresundsbron invigdes. När nu politikfestivalen Folkemödet inleds i dag har Öresundsregionen det bästa framför sig, skriver Sydsvenska Handelskammarens vice VD Per Tryding.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag inleds politikfestivalen Folkemödet på Bornholm. Det är en dansk motsvarighet till Almedalen som faktiskt är ett direkt och konkret resultat av samarbete över Öresund. Det var nämligen den danske Venstrepolitikern Bertel Haarder som importerade politikerfestivalen till Danmark. Detta efter att ha blivit inbjuden till Visby för att delta i Öresundshuset av skånska politiker.

 

Den danska upplagan är mer kompakt i alla bemärkelser. Meden den svenska sprider ut sig med en dag för varje parti, och därmed numera är ett maraton på sju dagar, så har danskarna packat samman alla sina partier på fyra dagar. Och rosévinsminglet är så klart utbytt mot hygge med pilsner.

 

Folkemödet är alltså ett konkret exempel på utbyte i Öresundsregionen och på hur vi är ofta är lika varandra vad gälle grundläggande insikter, men olika när det gäller detaljer i genomförandet. Faktum är att vi nu när Öresundsbron i sommar fyller 18 år och blir myndig har ganska mycket integration att ståta med. Saker som vi inte alltid tänker på. 

 

Köpenhamns kommun och Malmö stad genomför gemensam översiktsplanering – alltså strategisk planering av hur städerna skall växa. Lite byråkratiskt tråkigt, kan det låta, men det är väl så viktigt. När Kastrup försöker övertyga flygbolag att använda flygplatsen som bas för internationellt flyg, så bjuds representanter från svenska sidan ofta med. När Ystads näringsliv strategiplanerar använder de rådgivare från en svensk-dansk-tysk firma med kontor i Köpenhamn men med svensk konsult. Och så vidare. I stort och smått förverkligas integrationen. Men det finns ändå behov av att ständigt förnya visioner och mål. 

 

Och möjligen finns en ny impuls till hela samarbetet i regionen. Den danska regeringen aviserar nu ett ganska stort omtag av hur Danmark skall organiseras regionalt. Det har stor betydelse för Greater Copenhagen and Skåne Committee som ersatt Öresundskommittén. Förslaget från danska regeringen är att helt sonika avskaffa regioner och överlåta allt utvecklingsansvar på kommunerna. Det rycker undan den formella motparten i Danmark. Samtidigt har en statlig utredning om huvudstadsregionens utveckling tillsatts.

 

Detta kan vara ett bra tillfälle att se över och utvärdera samverkan på olika sätt. Det blir ofta mycket debatt om etikett – exempelvis "vad ska regionen kallas", snarare än konkret innehåll. Greater Copenhagen and Skåne Committee är inte precis klatschigt, men ändå något bättre än förslaget från millennieskiftet att det skulle kallas "The CoMa Region". Låter inte som en sprudlande aktiv region precis. Men nu kanske vi kan fokusera just på vad vi vill åstadkomma. Och kanske kan vi få tillbaka en gemensam politisk Öresundsorganisation som har egna muskler att driva frågor.

 

Det finns många frågor att bearbeta. En av de viktigaste debatterna är hur Öresundsbrons överskott kommer att hanteras när den nu närmar sig återbetalning. Rimligen skall pengarna stanna i regionen och bidra till ny infrastruktur, men det är en fråga vi behöver börja lyfta. Vi har frågan om HH-förbindelsen, vars styrkor bland annat är ekonomin och tillgängligheten till Västsverige, och hur den hänger samman med Öresundsmetron, som ger tydligt mycket samhällsnytta, men kan få svårt att gå ihop av egen kraft.

 

Andra frågor är hur vi kan få det dansk-svenska ESS värdskapet att lyfta och kanske rentav hitta ett samarbete mellan länderna på statlig nivå. Att det kan bli bättre visar både ESS – som positivt exempel – och den strategiska kraschen med att landa EU:s patent- och läkemedelsbyrå till Norden. Rivalitet gjorde att varken Sverige eller Danmark hade en reell chans.

 

Många av de visioner som fanns när bron invigdes har inte gått som en del hoppades. Samtidigt skall vi minnas att saker som ESS och gemensam kommunal planering är saker som var politisk science fiction när bron invigdes.

 

Den nu 18 åriga bron har lagt naiva barndomsdrömmar vid sidan och är på väg att bli vuxen, men det mesta och bästa har Öresundsregionen ännu framför sig.

 

Per Tryding

Vice vd på Sydsvenska Handelskammaren

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!