Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omar, 23, efter mordet på vännen Younes: ”Gör så ont”

Föräldrarna har mist två söner som skjutits ihjäl
Omar El-Malli är kriminolog och nära vän till Younes Haifi som mördades i Helsinborg under maj 2020.Foto: JENS CHRISTIAN
Younes Haifi, 22, var på väg hem efter att han umgåtts med sina närmaste vänner när han sköts ihjäl på i Helsingborg i slutet av maj.Foto: JENS CHRISTIAN

”Mitt namn är Omar El-Malli, jag är född i Sverige och i dag viftar jag stolt med svenska flaggan och firar den svenska nationaldagen med er.”

Så skriver en nära vän till mördade Younes Haifi som var 22 år när han sköts ihjäl i Helsingborg i slutet av maj.

Här är hans öppna brev.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Jag kommer att vifta stolt med svenska flaggan och fira den svenska nationaldagen med er – eftersom jag också är stolt svensk, precis som er. Jag är 23 år gammal och förra veckan tog jag min dubbelkandidat i statsvetenskap och kriminologi. 

Jag är uppväxt i ett utsatt område, så jag vet hur jobbigt det är att vara ung med invandrarbakgrund och drömma om ett framgångsrikt liv. Jag vet hur rädd du är att begå misstag för att inte förbli en blatte. Jag vet hur det är att växa upp med föräldrar som inte kan svenska men ändå göra allt i sin makt för att bli bra på det. 

Den 20 maj firade jag tillsammans med mina vänner att jag lämnat in min kandidatuppsats i statsvetenskap. Jag lämnade mina vänner i en timme, och det är något jag alltid kommer ångra eftersom det var under denna tid jag förlorade min vän Younes. Han var inte mer kriminell än vem som helst. Han var dessutom mer än vad många trodde om honom. Aldrig har jag träffat en så godhjärtad människa som samtidigt missuppfattades av så många människor. Det gör så ont, jag vill skrika och att ni ska höra min smärta. Mitt hjärta har rivits i bitar. Samtidigt vet jag att tårar inte kommer att ge honom livet tillbaka.

I stället är det vi som måste förändra vårt samhälle.

I våra områden pågår en farlig utveckling. Polisen har själva hävdat att de har svårt att arbeta i dessa områden på grund av den fysiska miljön (NOA 2017). De hävdar även att i segregerade områden existerar en social parallell ordning, där kriminella nätverk har sitt fäste.  

I dag står vi inför ett val: Antingen forsätter tystnaden, eller så väljer vi att tala om problematiken som påverkar vår familj och nation. I dag måste du välja sida och välj Sverige för att du är svensk.

För det första måste vi tillsammans inse att normaliseringen av våld i våra områden har gått för långt. Vi refereras som siffror av politiker vi själva röstat på. Det är ingen hemlighet att folk har sett ner på oss, och det skrämmer mig att vi börjar tro på stigmatiseringen som skapats gentemot oss och nu sker det en självuppfyllande profetia. 

Ungdomarna i våra områden är desperata, de har drömmar om snabba pengar och fina bilar, samma drömmar som jag en gång hade. Men jag var tvungen att ta en annan väg, främst för att jag lämnade min mamma i tårar efter varje utvecklingssamtal. Ingen av våra mammor förtjänar att höra att deras son ska bli kriminell. 

Vi måste tillsammans våga tro på samhället våra föräldrar flydde till. Det finns en anledning till varför våra föräldrar befinner sig i Sverige och inte i ett annat land. Det är för att vi får de förutsättningar våra föräldrar inte ens kunde drömma om. De flydde krig och offrade sina egna familjer, de offrar mycket för ett bättre liv. Men hur tackar vi dem? 

Normaliseringen av våld har kostat mig min närmsta vän. Det är med stor sorg jag skriver denna text. Vi har inte råd eller styrka att förlora fler människor. Våra mammor har inte längre tårar att fälla för oss. Det är verkligen dags att vi vaknar och tänker på samhället vi vill lämna till nästa generation. Jag vet att ni inte känner er säkra, jag vet att ni fruktar ert liv som unga invandrare. Men använd er konstitutionella rättighet att tala för att göra skillnad.”

Omar El-Malli

Föräldrarna har mist två söner som skjutits ihjäl