Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ofrivillig ensamhet farligare än 15 cigaretter om dagen

Ofrivillig ensamhet är lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen, skriver Anna Jähnke (M) och Anna Mannfalk (M).Foto: COLOURBOX
Anna Jähnke (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Anna Mannfalk (M), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Coronakrisen innebär inte bara en fysisk risk för människor utan leder även till en ökad psykisk ohälsa med stora konsekvenser. Ring ett samtal, skicka ett meddelande eller skriv ett brev till någon, skriver regionpolitikerna Anna Jähnke (M) och Anna Mannfalk (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronaviruset som plågar mänskligheten är inte bara ett hot mot vår fysiska hälsa. De åtgärder som rekommenderas för att begränsa smittspridning kan också leda till en ökad psykisk ohälsa – social distansering för oss alla innebär isolering för en del. I den situation vi befinner oss nu är det nödvändiga strategier, men konsekvenserna av ensamhet och oro kan på sikt bli svåra och måste tas på allvar.

 

Anna Bennich, psykolog och psykoterapeut, undersöker relationen mellan ensamhet och psykisk ohälsa i boken ”Att vinna över ensamheten” (Norstedts). Bennich hänvisar till flera studier som visar att ofrivillig ensamhet påverkar människans psykiska, men också fysiska hälsa negativt. Ofrivillig ensamhet kan leda till förhöjt blodtryck, försämrad sömn, ökad känslighet för infektioner, matsmältningsrelaterade problem, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och humörsvängningar. Ofrivillig ensamhet är lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen, och det är farligare att vara socialt isolerad än att vara stillasittande eller överviktig.

 

En annan som skriver om ensamhetens konsekvenser är läkaren Peter Strang, i sin bok ”Att höra till – om ensamhet och gemenskap” (Natur Kultur Akademisk). Han menar att den ofrivilliga ensamheten ger upphov till känslor av stress och ångest och skapar en konkret fysisk smärta i kroppen. Människan behöver en flock, en gemenskap att tillhöra för att må bra. Den som upplever sig vara ensam i världen, utan ett sammanhang att tillhöra, riskerar att utveckla psykisk ohälsa. En människa behöver mer än bostad, näring, fysiska aktiviteter och sömn för att må bra: Hon behöver också andra människor, ett sammanhang att tillhöra, en gemenskap.

 

Den psykiska ohälsan har ökat kontinuerligt i hela Sverige de senaste åren. Skåne är inget undantag. Det innebär stora samhälleliga kostnader – men framför allt ett stort mänskligt lidande. Ska vi lyckas bryta den destruktiva trenden med ständigt ökad psykisk ohälsa måste vi tänka nytt. Vi måste fundera över orsakerna bakom den stress, den nedstämdhet och de känslor av oro som alltför många människor kämpar med. Ofrivillig ensamhet är en, av flera, förklaringar till att den psykiska ohälsan ökar.

 

I Storbritannien bestämde man sig för att arbeta aktivt för att bryta ensamheten. En av åtgärderna som infördes för att bekämpa den oönskade ensamheten är att skriva ut sociala kontakter på recept. Med hjälp av en så kallad ”aktivitetslots” får den ensamme hjälp att hitta föreningar, sammanhang och sysselsättningar som inkluderar mänsklig kontakt och som kan leda till att vänskapsförhållanden etableras. Patienter som hänvisas till sociala aktiviteter har visat sig må bättre och gör färre återbesök på vårdcentraler och akutmottagningar. 

 

Därför vill vi moderater i Region Skåne undersöka möjligheten att skriva ut social aktivitet på recept, efter den brittiska modellen. Projektet med social aktivitet på recept måste dock vänta tills det akuta skedet av coronakrisen är över. I den här situationen måste vi arbeta på andra sätt.  

 

Vi undersöker även möjligheten för att snabbt få till stånd en ”coronalinje” dit människor som plågas av oro och ensamhet kan ringa för att tala med en medmänniska. Detta arbete bör ske i samverkan med kommuner och föreningsliv. 

 

Den ofrivilliga ensamheten är ett folkhälsoproblem. Det är tid att bryta den – och i det arbetet har vi alla ett ansvar. I den akuta situation vi befinner oss i nu, med en rasande pandemi, oro och många som sitter isolerade, kan ett telefonsamtal, ett meddelande eller rentav ett brev göra stor skillnad. 

 

Tillsammans kan vi göra Skåne mindre ensamt.   

 

Anna Jähnke (M)

Ordförande regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne

 

Anna Mannfalk (M)

Förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne