Abdalhadi Alijla, forskare vid Varieties of Democracy Institute. Foto: PRIVAT
Abdalhadi Alijla, forskare vid Varieties of Democracy Institute. Foto: PRIVAT

Nytt invandrarparti motverkar integration

Publicerad

Det nya Malmöbaserade partiet Nya Koalitionssamlingen är en katastrofalt dålig idé. Det kommer att skapa ytterligare isolering för minoritetsgrupper. Sverige gynnas inte av avgränsade politiska enheter baserade på etnicitet, språk eller religion, skriver forskaren Abdalhadi Alijla. 

Det nya Malmöpartiet Nya Koalitionssamlingen är en katastrofal idé för integrationen överhuvudtaget och särskilt för utlandsfödda svenskar. Integrationsfrågan har varit mycket debatterad och uppmärksammad i Europa, särskilt i Sverige med den pågående debatten om svenska värderingar.

 

Förra veckan fick jag reda på att ett nytt politiskt parti bildats i Malmö av två utlandsfödda svenskar med integration som centralt tema för det politiska partiet.

 

Låt oss vara tydliga med att svenskt medborgarskap är det enda som definierar vem som är svensk och vem som inte är det. Till och med människor som bor permanent i Sverige har rätt att diskutera, komma in i och delta i alla aspekter av det sociala och politiska livet i Sverige. Alla svenskar har samma rättigheter och skyldigheter, däribland politisk aktivism såsom att bilda politiska partier.

 

Däremot är Nya Koalitionssamlingen ett farligt spel som kommer att skada vårt samhälle snarare än att bidra till det. Innan jag skrev den här artikeln kollade jag noga igenom deras webbsida och tittade på några av intervjuerna med grundaren på arabiska, vilket enligt Nya Koalitionssamlingen sägs vara det nya partiets målgrupps språk.

 

Faktum är att majoriteten av svenskar födda utomlands av icke-svenska föräldrar eller de som är andra generationens svenskar är politiskt aktiva och upplysta. De andas politik, de diskuterar politik, de följer nyheterna, de uttrycker åsikter. Däremot inte när det gäller svensk politik. Majoriteten av de utlandsfödda svenskarna har aldrig upplevt demokrati eller rättvisa val där medborgare diskuterar offentlig politik och politiska partiers partiprogram i public service.

 

Där jag växte upp, i Palestina, hade vi varken offentliga samråd eller deltagande i policyuppläggningar. Röstning var mot varandra, klan mot klan, sekt mot sekt. Allt handlade om sekteristisk politik. Därför är avskiljande av utlandsfödda svenskar från den sortens politik de är vana vid ett möjligt sätt att integrera dem snabbare och mer effektivt och inte genom att bilda nya politiska partier.    

 

Enligt en av grundarna, Hussam Al-Koblawi, kommer hans politiska parti att fokusera på de arabisk-talande svenskarna. Han har pratat om sitt nya initiativ i videos och betonat att partiet riktar in sig på människor med flyktingerfarenhet. Hans partislogan är “För en verklig integration”. Jag tror att det är en missledande slogan och att vi måste medge att det inte kommer att hjälpa samhället, flyktingar eller utlandsfödda svenskar att isolera människor i politiska ghetton.

 

Den nuvarande multikulturalismen som vi åtnjuter i Sverige och försöker omhulda borde inte användas till att bilda särskilda politiska enheter och partier baserade på etnicitet, språk eller religion. Även om Nya Koalitionssamlingen välkomnar alla svenskar till att blir medlemmar ger de vid handen att det här partiet främst riktar in sig på arabisk-talande och andra människor (kurdiska och persiska). Det här är ett oacceptabelt och riskfyllt spel trots dess ringa omfattning. 

Dessutom, även om partiet planerar att ställa upp i riksdagsvalet 2022 och vill fokusera på skånska kommuner, är deras politiska agenda och program en samling klichéartade ord utan några klara, genomförbara och praktiska förslag.

 

Att engagera sig i de nuvarande aktiva politiska partierna och uppmuntra folk att vara politiskt aktiva, väcka medvetenhet om nödvändigheten i att delta i den demokratiska processen, som i Sverige, och hur de kan ha en genomslagskraft i det politiska samhället är ett mer effektivt sätt att främja integration. Att bilda nya politiska partier för utlandsfödda svenskar och flyktingar är ett steg mot ytterligare isolering och självvald exkludering. Inåtvändhet i samhället och politiken kommer att öka svårigheterna till integrationsplaner och kan ha katastrofala konsekvenser i det långa loppet.

 

Sammanfattningsvis, vilket initiativ som helst, och i vilken form som helst är välkommet såvida det bidrar till samhället och integration. I det här fallet, gör det dock inte det. Det är faktiskt raka motsatsen.

 

Abdalhadi Alijla

Research Associate

Varieties of Democracy Institute

vid Göteborgs Universitet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag