Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyhamnen ska bli en stadsdel för alla

Simon Chrisander (L), stadsbyggnads- och miljökommunalråd i Malmö.Foto: DAVID JOHANSSON
Visionsbild över framtidens Nyhamnen i Malmö.Foto: GISELE PAIVA NILSSON/MALMÖ STADSBYGGNADSKONTOR

Malmös nya stadsdel Nyhamnen måste bli en blandad och integrerad stadsdel, vad gäller såväl upplåtelseform som utformning, skriver kommunalrådet Simon Chrisander (L) i en replik till Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson och Anders Skans.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vänsterpartiets vision för Nyhamnen är att det ska bli en stadsdel för alla. Jag kan inte göra annat än att hålla med om den visionen. Men för att Malmö ska kunna fortsätta erbjuda en bra välfärd är det också viktigt att Nyhamnen blir en stadsdel som skapar möjligheter för ökade skatteintäkter.

Det som får en stadsdel att leva upp är det liv som den fylls med. En stadsdel tappar lätt sin vitalitet och attraktionskraft om den är helt homogen. Just därför är det oerhört viktigt att bygga en blandad och integrerad stad, och att Nyhamnen just blir en stadsdel för alla. Behovet av en mångfald av upplåtelseformer är därför av största vikt. Mindre och billigare hyresrätter bör ligga sida vid sida med större bostadsrätter, större hyresrätter bör ligga sida vid sida med mindre billigare bostadsrätter, och vice versa. En stadsdel som består av en överväldigande andel bostadsrätter i ena änden och en överväldigande andel hyresrätter i andra änden är ingen blandad och integrerad stadsdel. Nyhamnen måste bli en blandad och integrerad stadsdel, vad gäller såväl upplåtelseform som utformning.

 

Precis som Vänsterpartiet påpekar så har vi stora problem med bostadsmarknaden i Malmö. Men den problematiken har inte en enkel lösning, och lösningen finns definitivt inte inom ramen för den fördjupade översiktsplanen för Nyhamnen. 

 

Visst måste vi bygga fler hyresrätter med en hyresnivå som fler hushåll kan betala. Men samtidigt måste vi se behovet av att få i gång hela flyttkedjan. Många hyresrätter i Malmö innehas i dag av resursstarka hushåll som har svårt att flytta vidare till bostadsrätt eller villa inom Malmö. Dessa individer måste få tillgång till en bostadsmarknad som erbjuder önskvärda lösningar också för dem. Då kan befintliga hyresrätter frigöras för exempelvis unga vuxna som vill ta klivet ut på bostadsmarknaden. Projektet Mallbo är en annan helt nödvändig kugge i maskineriet för att skapa en fungerande bostadsmarknad där alla som önskar en bostad också har resurser nog och möjlighet att flytta.

 

Vad Vänsterpartiet missar i sin syn på Nyhamnen är klimatperspektivet. När Malmö expanderar och Nyhamnen blir verklighet, måste vi sikta högt i klimatambitionerna. Stadsdelen är ett område med nära tillgång till bra kollektivtrafik där bilen kan spela en mindre roll. Då är det oerhört viktigt att Nyhamnen exploateras ordentligt och att bebyggelsen också kommer upp på höjden för mest effektiva utnyttjande av marken. 

 

Vår vision för Nyhamnen är att det blir en ny klimatsmart, väl integrerad och blandad stadsdel som kan erbjuda en bostad för alla. Vi ser många möjligheter med Nyhamnen, inte bara en.

 

Simon Chrisander (L)

Stadsbyggnads- och miljökommunalråd i Malmö