Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: MARTIN FORSTorbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: MARTIN FORS
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: MARTIN FORS
John Eklöv (M), ledamot i Malmö fullmäktige. Foto: PRESSBILDJohn Eklöv (M), ledamot i Malmö fullmäktige. Foto: PRESSBILD
John Eklöv (M), ledamot i Malmö fullmäktige. Foto: PRESSBILD

Nyanlända har fått en gräddfil in till Malmös bostadsmarknad

Publicerad

Att beskatta malmöborna för att använda pengarna till att konkurrera med invånarna på bostadsmarknaden är inte bara en kränkning av äganderätten. Det är även ekonomiskt oansvarigt, direkt omoraliskt och borde dessutom vara olagligt, skriver Malmömoderaterna och fullmäktigeledamöterna Torbjörn Tegnhammar och John Eklöv.

Under påsken möttes vi av beskedet att Socialdemokraterna i Malmö nu avser stoppa inköpen av bostadsrätter till nyanlända flyktingar. Det var ett välkommet besked. S väljer nu att ansluta sig till de förslag som Malmömoderaterna presenterade i november 2016. Plötsligt är det en god idé att omvandla kontorslokaler, fabrikslokaler och vårdinrättningar till tillfälliga boenden. Nu ses modulbostäder som en möjlig lösning på bostadsbristen. Problemet med det senare är bara att medan Malmös röda ledning dammsugit bostadsmarknaden på bostadsrätter har andra kommuner ställt sig på kö för inköp av moduler. Väntelistan för modulboende är därmed lång. 

 

Moderaterna har hela tiden sagt nej till inköp av bostadsrätter till nyanlända. Vi har påtalat det ansvarslösa i att köpa lägenheter för miljonbelopp och snedvrida bostadsmarknaden. Så sent som i december motionerade vi i kommunfullmäktige om att omedelbart avbryta inköpen, att till marknadspris sälja samtliga lägenheter som finns i stadens ägo samt att ge det kommunala bostadsbolaget ett utökat uppdrag att tillhandahålla fler bostäder till nyanlända och socialt utsatta.

 

Malmö stad äger för tillfället 380 bostadsrätter. Drygt 300 av dessa har varit bebodda så länge att de boende i dag har besittningsrätt över lägenheterna. Nyanlända flyktingar har fått en gräddfil.  Enskilda malmöbor kan omöjligen konkurrera med staden på bostadsmarknaden. Det gäller i synnerhet de med svagast förankring, såsom ungdomar, seniorer och hemlösa barnfamiljer. 

 

För att återställa en rimlig bostadspolitisk ordning kräver Malmömoderaterna:

 

• att staden slutar köpa in lägenheter

• att de 380 bostadsrätterna säljs i en rimlig takt

• att takten i bostadsbyggandet ökar

• att värdefull mark i innerstaden bebyggs med betydligt högre hus med många fler bostäder

• samt att staten avlastar Malmö i flyktingmottagandet. Malmö behöver en paus

 

Malmö behöver en nystart. Vi har Sveriges största integrationsutmaningar framför oss men får aldrig glömma bort att staden finns till för invånarnas skull. Det håller inte att lappa och laga i kanterna på Sveriges mest omfattande utanförskap.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö

 

John Eklöv (M)

Ledamot i Malmö fullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag