Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyanlända har fått en gräddfil in till Malmös bostadsmarknad

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: MARTIN FORS
John Eklöv (M), ledamot i Malmö fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Att beskatta malmöborna för att använda pengarna till att konkurrera med invånarna på bostadsmarknaden är inte bara en kränkning av äganderätten. Det är även ekonomiskt oansvarigt, direkt omoraliskt och borde dessutom vara olagligt, skriver Malmömoderaterna och fullmäktigeledamöterna Torbjörn Tegnhammar och John Eklöv.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under påsken möttes vi av beskedet att Socialdemokraterna i Malmö nu avser stoppa inköpen av bostadsrätter till nyanlända flyktingar. Det var ett välkommet besked. S väljer nu att ansluta sig till de förslag som Malmömoderaterna presenterade i november 2016. Plötsligt är det en god idé att omvandla kontorslokaler, fabrikslokaler och vårdinrättningar till tillfälliga boenden. Nu ses modulbostäder som en möjlig lösning på bostadsbristen. Problemet med det senare är bara att medan Malmös röda ledning dammsugit bostadsmarknaden på bostadsrätter har andra kommuner ställt sig på kö för inköp av moduler. Väntelistan för modulboende är därmed lång. 


Moderaterna har hela tiden sagt nej till inköp av bostadsrätter till nyanlända. Vi har påtalat det ansvarslösa i att köpa lägenheter för miljonbelopp och snedvrida bostadsmarknaden. Så sent som i december motionerade vi i kommunfullmäktige om att omedelbart avbryta inköpen, att till marknadspris sälja samtliga lägenheter som finns i stadens ägo samt att ge det kommunala bostadsbolaget ett utökat uppdrag att tillhandahålla fler bostäder till nyanlända och socialt utsatta.


Malmö stad äger för tillfället 380 bostadsrätter. Drygt 300 av dessa har varit bebodda så länge att de boende i dag har besittningsrätt över lägenheterna. Nyanlända flyktingar har fått en gräddfil.  Enskilda malmöbor kan omöjligen konkurrera med staden på bostadsmarknaden. Det gäller i synnerhet de med svagast förankring, såsom ungdomar, seniorer och hemlösa barnfamiljer. 


För att återställa en rimlig bostadspolitisk ordning kräver Malmömoderaterna:


• att staden slutar köpa in lägenheter

• att de 380 bostadsrätterna säljs i en rimlig takt

• att takten i bostadsbyggandet ökar

• att värdefull mark i innerstaden bebyggs med betydligt högre hus med många fler bostäder

• samt att staten avlastar Malmö i flyktingmottagandet. Malmö behöver en paus


Malmö behöver en nystart. Vi har Sveriges största integrationsutmaningar framför oss men får aldrig glömma bort att staden finns till för invånarnas skull. Det håller inte att lappa och laga i kanterna på Sveriges mest omfattande utanförskap.


Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö


John Eklöv (M)

Ledamot i Malmö fullmäktige