Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya satsningar i Region Skåne måste finansieras

Henrik Fritzon (S), gruppledare och regionråd i opposition i Skåne.Foto: PRESSBILD
SATSAR. Vi socialdemokrater säger nej till besparingarna i alliansens skånska budget och vi ger sjukvården full ersättning för ökade löner och priser, skriver Henrik Fritzon.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Medan Skåne växer måste Region Skåne utvecklas i samma takt. Det är en utmaning att hinna med. Men alliansen låtsas som att tiden står still. De borgerliga har inte fått kontroll över ekonomin. Deras politik har ökat orättvisorna i stället för att minska dem, skriver Henrik Fritzon (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Behoven i sjukvården är stora. Nya dyra mediciner och behandlingsmetoder, en befolkning som växer och blir äldre, stora nödvändiga investeringar i nya sjukhus – allt detta sätter press på ekonomin. 

 

Tyvärr är det som att det nya alliansstyret i Region Skåne inte riktigt ser allvaret i situationen. I stället för att acceptera att reformutrymmet är 170 miljoner kronor med oförändrad skatt, har de i sitt budgetförslag som regionfullmäktige behandlar i dag och i morgon satsningar för drygt 1,2 miljarder kronor. 

 

Hur är det ens möjligt? Svaret är att alliansen tar med ena handen och ger med den andra. De utgår ifrån att en växande och åldrande befolkning inte kommer att behöva mer vård och ger inte sjukvården ersättning för detta. Vidare utgår de från att kostnaden för medicinsk och teknisk utveckling bara är hälften så stor som den brukat vara och ovanpå detta lägger de ett orealistiskt besparingskrav på sjukvården på 745 miljoner kronor. Dessa pengar som man sparat på sjukvården delar man sedan ut i ”satsningar” i sjukvården. Det är oseriöst att inte finansiera den befintliga verksamheten. Det kommer att leda till fortsatt stora underskott och till nya sparpaket.

 

Trots att skatten höjdes med 49 öre i år och sjukvården fick stora anslagsökningar, ser vi nu hur nya stora underskott håller på att byggas upp. Kostnadsökningen är utom kontroll. I april uppgick den till hisnande 7,7 procent. Sjukvården beräknas i år gå med nästan 700 miljoner kronor i underskott. Samtidigt har alliansstyret genomfört besparingar i cancersjukvården, chockhöjt flera tandvårdstaxor och skurit ner i skånsk busstrafik. Protesterna mot detta har varit stora och berättigade. Det är en politik som ökat orättvisorna i stället för att minska dem.

 

Vi socialdemokrater säger nej till besparingarna i alliansens skånska budget och vi ger sjukvården full ersättning för ökade löner och priser, för att mer vård kommer behövas när vi blir fler skåningar och för att köpa in ny teknik och mediciner. 

 

Det socialdemokratiska förslaget till nästa års budget för Region Skåne innebär: 

Mer resurser till sjukvården. Vår budget gör det möjligt att anställa 500 fler i skånsk sjukvård under nästa år. Dessutom satsar vi på cancervården och på fler utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor. Bristen på specialistsjuksköterskor är den främsta orsaken till de skånska vårdköerna. Flera andra riktade satsningar görs också. Totalt får hälso- och sjukvården 433 miljoner kronor mer än i alliansens budget.

 

Sänkta priser i tandvården. I år chockhöjdes flera taxor i tandvården och i sin budget för nästa år öppnar alliansen för att göra liknande höjningar i specialisttandvården. Detta slår mot de som har minst pengar och leder till ökad ojämlikhet i hälsa. Vi säger bestämt nej till dessa höjningar och tillför resurser så att taxorna återigen kan sänkas till de statliga rekommendationerna. 

 

Utbyggd kollektivtrafik. Med vårt budgetförslag kan vi återstarta den busstrafik som lagts ner i år och samtidigt kan vi fortsätta bygga ut kollektivtrafiken. Med alliansens budget kommer kollektivtrafiken att behöva spara minst 38 miljoner kronor. 

 

Nya satsningar måste finansieras. Det gör vi i vår budget genom att föreslå höjd skatt med 15 öre. Det innebär drygt 30 kronor i månaden för en normalinkomsttagare. Skåne har väsentligt lägre skatt än genomsnittet i landet. Låg skatt innebär mindre pengar att investera i välfärden.

 

Skåne växer och utvecklas och Region Skåne måste utvecklas i samma takt. Det är en utmaning att hinna med. Att som alliansen tvärtom räkna med att tiden står still och att fler äldre och sjuka inte kräver mer resurser till sjukvården är oseriöst. Det är en ohållbar politik.

 

Henrik Fritzon (S)

Gruppledare och regionråd i opposition i Skåne