Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny dansk regering ger hopp om omtag i Öresund

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö. Foto: ANNA W THORBJORNSSON
Danmark inspirerar – på gott och ont. Foto: TT NYHETSBYRÅN/NBT Scanpix

För Skåne kan man kanske börja hoppas lite på öppningar för en bättre politik över sundet, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) efter valresultatet i Danmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vilken kväll på Christiansborg i Köpenhamn efter ett hett danskt val i sommarvärmen! Danmark fick ny statsminister. Dansk Folkeparti mer än halverades. Liberal Alliances partiledare och Danmarks utrikesminister blir, sannolikt, utan mandat i folketinget. Centerpartiets systerparti Radikale fördubblades. Och statsminister Lars Løkke Rasmussen satte ner foten mot den yttersta högerkanten och sa att det nya partiet i folketinget, Nye Borgerlige, är för nationalistiskt för att kunna samarbeta med. 

 

Som svensk riksdagspolitiker med rötter i Danmark finns det så klart nåt särskilt med att vara på plats på valvakan på Christiansborg, den danska motsvarigheten till riksdagen. Men även resten av Sveriges befolkning borde vara uppmärksamma på vad som händer på andra sidan sundet. 

 

Danmark är en nära allierad i EU och en stor handelspartner till Sverige. Samt en självklar inspiration – på gott och ont. 

 

När Danmark nu får in ett parti i riksdagen som inte anser att muslimer bör kunna bli danska medborgare, ja, då ger det ny energi åt den svenska extremhögern. 

 

Samtidigt kan man hoppas att det faktiskt finns ett stopp för den sentida stora politiska kampen om att vara tuffast och hårdast. Särskilt när inte ens statsministern som vill placera människor på en öde ö och ta flyktingars sista värdesaker vill samarbeta med nya vågen av populistpartier som kommit in i folketinget. Det finns en gräns. Även i Danmark. 

 

Men Danmark söker även inspiration av och i Sverige. Radikale blev valets stora vinnare med en kampanj på temat Fremad - som kanske känns igen från Centerpartiets valslogan ”Framåt”. Och regeringen kommer byggas på en S-statsminister med stöd från mitten. Och regeringsbildningen kommer vara svår, något vi kan ett och annat om här i Sverige. 

 

Avgående statsministern Lars Løkke gav på valnatten en liten känga till Socialdemokraternas Mette Frederiksen som kommer behöva bygga sitt styre på stöd av vänsterpartierna: ”Man kan inte skapa ett styre för Danmark beroende av ytterkanten”. 

Jag stod just då och pratade med den eventuellt blivande ordföranden för EU-kommissionen Margrete Vestager och vi utbröt unisont: ”Ska du säga!” med tanke på Venstres beroende av Dansk Folkeparti under mer än ett årtionde. Men precis likt i Sverige är det tydligen helt OK för många på högersidan att vara beroende av ytterkantens populister – så länge de är höger. 

 

För Skåne kan man kanske börja hoppas lite på öppningar för en bättre politik över sundet. Det bör vara en fördel med systerpartier på regeringsposterna i Danmark och Sverige. I alla fall teoretiskt. Det har sällan levererats på de fina löftena oavsett regering, får man erkänna. I de diskussioner jag själv haft med Radikales ledning sedan tidigare finns det ett intresse för de Öresundsregionala frågorna. De kommande veckorna får visa vilka kompromisser som kommer ligga till grund för den nya danska regeringen. 

 

Men nu finns det möjlighet för nya tag med två regeringar med S i spetsen som är beroende av liberala partier. Ett steg för den svenska regeringen kan vara att ge sitt stöd till Margrete Vestager som kommissionens ordförande och därmed både visa att Norden står enade genom att ge sitt stöd till en kandidat som kan bli första kvinnan på posten. Det borde väl falla i en så kallad feministisk regerings smak?

 

Det enda vi vet just nu är att Danmark haft ett val som ritat om politiska kartan i vårt grannland. Låt oss hoppas att det innebär att kartan även visar att det finns ett land på andra sidan sundet. 

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö