Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu levererar alliansen om den skånska primärvården

Det skånska sjukvårdsystemet måste ställas om så att vårdcentralen blir skåningens första kontakt med vården, skriver Gilbert Tribo (L).Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.Foto: BENGT FLEMARK/REGION SKÅNE

Primärvården har i dag inte kapacitet att koordinera vården i Skåne och knyta samman de samlade insatserna från regionen med kommunerna. Det skånska sjukvårdsystemet måste ställas om så att vårdcentralen blir skåningens första kontakt med vården, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Liberalerna i Region Skåne har en stolt och lång tradition som vårdcentralernas politiska företrädare i den skånska sjukvårdspolitiken. Främjandet och utvidgandet av vårdcentralernas roll som skåningarnas första väg in till vården är en viktig frihetsreform för att föra vården närmare skåningarna och främja trygghet och kontinuitet för skånska patienter.

 

Primärvården har i dag inte kapacitet att koordinera vården och knyta samman de samlade insatserna från regionen med kommunerna. Det ska vi ändra på. 

 

Situationen i Skåne har tyvärr bland annat lett till ett stort missnöje med långa väntetider till vårdcentralerna. Många patienter söker sig till sjukhusens akutmottagningar i stället för till vårdcentralerna, vilket leder till att patienter ofta hamnar på fel vårdnivå. Det är problematiskt eftersom sjukhusens akutvård är betydligt mer kostsam än motsvarande vård inom primärvården. Ytterligare en konsekvens av att många i onödan söker sig till akutmottagningar är att det skapas onödigt långa väntetider och brist på akutvårdplatser.

 

För oss i Liberalerna i Region Skåne är kontinuitet ett viktigt ledord i organiseringen av vårdprocessen, framför allt för att skapa tillit och trygghet hos patienten. Bristande kontinuitet är dessutom ofta en källa till ineffektivitet i vården. Statliga utredningar visar att vårdcentralerna har en avgörande roll för att främja kontinuitet i patientens vårdkontakt. I förhållande till sjukhusvården, som i större utsträckning är organiserad kring akuta vårdinsatser, är vårdcentraler bättre rustade för att tillgodose patientens behov av en nära vårdkontakt samt att hantera komplexiteten i patienters olika sjukdomstillstånd.

 

Det skånska sjukvårdsystemet måste ställas om så att vårdcentralen blir skåningens första kontakt med vården och att vårdcentralen får ett övergripande ansvar för att patienten garanteras de insatser patienten behöver. Det innebär att vårdcentralen har ansvar för förebyggande arbete, diagnostik, behandling och rehabilitering av patienten.

 

Just nu pågår arbetet, i Skåne liksom i övriga landet, med att planera för och utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Några av planeringsförutsättningarna är att andelen äldre och personer med kroniska sjukdomar ökar. För att möta utmaningarna är en utveckling av den nära vården och en utbyggd primärvård helt avgörande. 

 

En avgörande förutsättning är att öka tillgängligheten till primärvården. Det kan alla partier över hela det politiska spektret skriva under. Men den inställningen kräver också handling. Ska ansvar förflyttas måste också resurserna följa med, och den resan har vi påbörjat på allvar.

 

När Liberalerna tillsammans med våra borgerliga samarbetspartier fick väljarnas förtroende till att styra regionen var det ett av våra viktigaste löften att bygga ut primärvården. Vi lovade att satsa minst en miljard kronor på primärvården över mandatperioden. Nu levererar vi.

 

Med 2019 års budget och det förslag för budget 2020 som vi lade fram till Skånes regionfullmäktige i juni har vi nått mer än halvvägs: 621 miljoner kronor utöver ordinarie uppräkningar. Vi kan tala hur mycket vi vill om en stärkt primärvård, men om resurserna inte följer med finns inga möjligheter att göra verklighet av den visionen.

 

God och nära vård är en avgörande förutsättning för att möta de behov som både finns och kommer finnas i vår nutid och framtid. Därför är det glädjande att se flertalet av de nationella utredningar som pågår i dagsläget bekräftar vår bild och att Skåne väljer rätt väg för sjukvården.

 

Om primärvården ska utgöra första linjens vård behöver vi säkerställa att resurserna tillförs också. Det gör Liberalerna tack vare Allians för Skånes budget. Liberal sjukvårdspolitik ska göra en reell skillnad i den enskildes vardag.

 

Gilbert Tribo (L) 

Ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd