Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan vi sätta stopp för gränskontrollerna

Snart kan gränskontrollerna vara över, skriver flera centerpartistiska debattörer.
Foto: BILDBYRÅN
Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker.
Foto: HAMID ERSHAD SARABI
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö.
Foto: FREDERIK JEDLID
Jonny Cato Hansson (C), riksdagsledamot Skåne Västra.
Foto: PRESSBILD

Äntligen är det möjligt att få stopp på Socialdemokraternas dumheter med gräns mot Europa och med allvarliga konsekvenser på Skånes tillväxt. I dag kan EU-parlamentet agera mot gränskontrollerna, skriver C-politikerna Fredrick Federley, Niels Paarup-Petersen och Jonny Cato Hansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Trots att omvärldsläget har förändrats drastiskt sedan hösten 2015, fortsätter den socialdemokratiska övergångsregeringen begära nya tillstånd för att upprätthålla gränskontroller mot resten av EU. Under torsdagen tar EU-parlamentet ett beslut om en lag som skapar en tydlig tidsram för hur länge man får ha gränskontroller mot andra EU-länder och vad som krävs för att få förnyat tillstånd. Äntligen är det möjligt att få stopp på Socialdemokraternas dumheter, som påverkar Skånes tillväxt enormt och som helt har spelat ut sin roll.


Efter att gränskontrollerna infördes har stora ökningar i restid mellan Sverige och Danmark uppmätts. Det drabbar framför allt Öresundsregionen. Visserligen har restiderna förkortats något efter att id-kontrollerna togs bort i maj 2017, men effekterna är fortfarande stora. Enligt tyska Bertelsmann Foundation kostar gränskontroller i EU någonstans mellan 500 miljarder och 1 700 miljarder euro över en tioårsperiod. När de bröt ner dessa siffror till svensk del visade de på att Sverige kan förlora 50 miljarder euro om gränskontrollerna skulle fortsätta under en tioårsperiod. Samtidigt visar siffror från Öresundsinstitutet att antalet passagerare över Öresundsbron ligger fortfarande långt under de nivåer som rådde före kontrollerna. 


I dag finns det inga tydliga riktlinjer förutom att den svenska regeringen måste ansöka om förnyat tillstånd av gränskontrollerna var sjätte månad. Tydligen har Socialdemokraterna och Miljöpartiet sett ett behov av att konstant förnya Sveriges tillstånd, samtidigt som vi andra ställt oss frågan om detta behov är riktigt. Det enda som gränskontrollerna skapat är frustration på grund av försenade tåg, ökad pendlingstid och större kostnader. Dessutom är de olagliga och oproportionerliga med tanke på att Sverige är med i Schengen, vilket betyder att man ska kunna resa fritt mellan EU:s länder utan att vara tvungen att uppvisa sitt pass. Vi och många andra ser även hur gränskontrollerna är ett hot mot tillväxten med tanke på att folk tvekar över att söka jobb över gränserna. Någonstans måste även den rödgröna regeringen förstå att det de håller på med är ohållbart.


Men nu kan det beslut som EU-parlamentet tar på torsdag, sätta en tidsbestämmelse på dessa kostsamma hinder som på allvar försvårar arbetssituationen för de som bor i Sverige men jobbar i Danmark. Dessutom kan de pengar som går förlorade börja spenderas på viktigare områden, så som skolor och sjukvård. Om förslaget röstas igenom i veckan, vilket det troligtvis kommer göra, skulle det förbättra situationen för väldigt många människor.


Givetvis är det så att Socialdemokraterna tittat på sina partikamrater på andra sidan Öresund i utformningen av deras retorik och deras ihärdiga försvarande av gränskontrollerna. Genom ett hårdare tag mot invandringen hoppas de locka tillbaka tappade väljare. Statsminister Stefan Löfven (S) stod för några år sedan och menade att hans Europa inte bygger murar. Gränskontrollerna blir därför en symbol för det hyckleri S hållit på med sedan flyktingkrisen började. Vi blir då glada att vi kan stoppa detta projekt som fortsätter att seriöst skada södra Sveriges tillväxt.


I allt för lång tid har Sverige tvingats genomlida gränskontroller och vi välkomnar därför förslaget att tydligt reglera tidsbestämmelserna och de krav som behöver vara uppfyllda för att kunna upprätthålla dessa kontroller. Vi måste underlätta för de människor som bor i Skåne för att ge möjligheten till nya arbetstillfällen och ökad tillväxt. Det är dags att vi står uppför våra medborgare, slutar motarbeta tillväxten och anammar de bestämmelser som finns på EU-nivå gällande fri rörlighet.


Fredrick Federley (C)

EU-parlamentariker


Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö


Jonny Cato Hansson (C)

Riksdagsledamot från Västra Skåne