Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När SD får styra får de äldre betala

Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister.Foto: KRISTIAN POHL
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Sverigedemokraterna har gjort omfattande nedskärningar och privatiseringar inom äldreomsorgen i de kommuner de styr, skriver energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) i en replik till flera sverigedemokratiska kommunstyrelseordföranden i Skåne och Blekinge.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Flera sverigedemokratiska kommunalråd påstår i en debattartikel i Kvällsposten att de ”sätter särskilt stor vikt vid äldreomsorgen”. Inget kunde vara mer fel. 

Kommunalarbetaren har i en granskning gått igenom äldreomsorgen i Sveriges kommuner. Granskningen visar, precis som jag har påpekat, att Sverigedemokraterna har gjort omfattande nedskärningar och privatiseringar inom äldreomsorgen i de kommuner de styr. Låt mig ta några exempel.

 

I Hörby kommun fattade förra året SD:s kommunstyrelseordförande, Cecilia Bladh in Zito, beslut om att skära ned på omsorgen. Det fick bland annat konsekvensen att ordinarie personal inte ersatts vid sjukfrånvaro. Sverigedemokraterna minskade dessutom nattbemanningen på kommunens äldreboenden och bytte ut servering av varm mat till kall mat i kommunens hemtjänst. 

 

I Sölvesborg beslutade Sverigedemokraternas ordförande i kommunstyrelsen, Louise Erixon, om nedskärningar på 4,2 miljoner kronor på kommunens äldre. Det innebar bland annat att man inte kompenserade verksamheterna för personalens välförtjänta löneökningar. Konsekvensen blev i stället att de äldre fick se sin service kringskäras. Dessutom valde SD i Jimmie Åkessons hemkommun att stänga 57 vårdplatser på äldreboenden i kommunen, för att i stället kontraktera ett privat omsorgsbolag. Ett bolag som tyvärr gjort sig känt för vanvård av äldre och undermålig arbetsmiljö för personalen.

 

I Bjuv tog Sverigedemokraternas Mikael Henrysson över styret i kommunen i höstas. Budgeten som presenterades av partiet innebar bland annat en bolagisering av äldreomsorgen, med syftet att spara på de äldre. Och i Bromölla blev protesterna stora när SD, med kommunstyrelseordförande Eric Berntsson i spetsen, slopade de äldres dagverksamhet. 

 

På Sverigedemokraternas hemsida står det att ”Sveriges äldre förtjänar att få världens bästa äldreomsorg”. När SD får styra är verkligheten dock en helt annan. Få äldre skulle nog hålla med om att kall mat, nedskärningar och privatiseringar är beslut som kommer ge dem världens bästa omsorg.  

 

Anders Ygeman (S)

Energi- och digitaliseringsminister

 

Fotnot. Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version stod det att fackförbundet Kommunal gjort en granskning. Rätt är att tidningen Kommunalarbetaren genomfört granskningen.