Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M:s lögner bekämpar inte gängkriminaliteten

Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Liberalerna har i över ett decennium, genom tre EU-valrörelser, drivit ett europeiskt FBI som en av våra absolut viktigaste frågor. Både 2009 och 2014 släppte vi separata, fördjupande rapporter om hur vi ska stoppa den gränsöverskridande brottsligheten med stärkt polisiärt samarbete. 2009 ägnade Moderaterna en knapp sida åt ökat polisiärt samarbete i sitt EU-program. Så vem är det egentligen som nyligen anslutit sig till debatten? 


För ett parti som hävdar att trygghet var deras främsta vallöfte så är jag förvånad över att Moderaterna inte vågar möta löftet med de åtgärder som krävs. Det handlar inte om att svenska poliser ska underställas EU. Ett Europeiskt FBI ska inte vara en myndighet som sänder ut poliser med svart kostym och solglasögon från högkvarteret för att ta över polisstationer på svenska orter. 


Det handlar om att stärka samarbetet mellan de nationella poliserna, se till att myndigheten kan inrätta till exempel lokala kontor i medlemsländerna med egna anställda och i de fall där kriminella agerar i flera medlemsländer få möjlighet till egna operativa insatser. Europol kommer aldrig räcka för den enorma utmaning som den gränsöverskridande brottsligheten utgör - EU måste tänka om från grunden. Liberalerna är också det enda partiet som deklarerat att vi är beredd att fullt ut satsa resurser, till skillnad från M. 


Detta kanske M skulle inse om de lade mer möda på lösningar och mindre på att sprida osanningar om hur andra partier röstar.  Liberalerna röstade för att ha debatten om gängkriminalitet på agendan i parlamentet. Vi röstade dock emot att det skulle stå specifikt ”Sverige och Malmö” i debattens rubrik, eftersom att den trots allt hölls i Europaparlamentet och inte i Sverige riksdag. Vill vi se verklig förändring har vi mycket att vinna på att inte begränsa debatten till en specifik ort. 


Det här är inte synonymt med att ”mörklägga problemen i Sverige”, något Tobé har anklagat nästa alla för under veckan. Liberalerna är djupt engagerade mot den kraftiga ökningen av skjutningar i Sverige. Vi är medvetna om att utvecklingen i Sverige sticker ut i Europa. Likväl vill vi ha en seriös debatt som uppfattas som angelägen för  hela EU. Gängkriminalitet angår inte bara Sverige utan är ett problem i många medlemsländer. 


Liberalerna har länge efterfrågat mer diskussion om hur vi bekämpar den grova organiserade brottsligheten. Så låt oss göra det, i stället för att sprida lögner om hur andra röstar om ordval. 


Karin Karlsbro (L)

Europaparlamentariker