Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP väljer klimatmål före vägutbyggnad

Karin Svensson Smith (MP), oppositionsråd i Lund.Foto: PRESSBILD

Miljöpartiet påtar sig den ofta otacksamma uppgiften att göra sig till tolk för kommande generationer, skriver Karin Svensson Smith (MP) i en slutreplik till Jesper Sahlén (V) och Mattias Olsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jesper Sahlén (V) och Mattias Olsson (S) är kritiska till att MP gjorde en kompromiss med det sittande Lundastyret. Budgetöverenskommelsen gäller tre nämnder och tre uppdrag: Naturreservat i Höjeådalen, infarts- och pendlarparkering samt ett slutdatum för delade turer i äldreomsorgen. Som framgick av fullmäktiges budgetdebatt är MP i övrigt ett oppositionsparti som är starkt kritiskt till nedskärningar i allmänhet, men särskilt vad gäller barn och skola.

Inför budgetfullmäktige stod det klart att SD skulle fortsätta utöva utpressning med avsikt att komma in i värmen så som skett i exempelvis Staffanstorp och Hörby. ”Gör upp med oss i förväg – annars röstar vi med de rödgröna.” Det fanns bara en nämnd där SD:s röstning var förutsägbar – socialnämnden. Partiets uppfattning om att ett stopp för invandringen skulle minska socialutgifterna är en kärnvärdering.

I den bästa av världar har det parti man företräder över 50 procent av rösterna. Men så är sällan fallet och då uppstår frågan om vad det förtroende man fått från väljarna ska användas till. Undersökningar av bland annat statsvetaren Katarina Barrling har identifierat att motstånd är vänsterns kärnidentitet. Historien ger också rikliga belägg för att motstånd är vänsterns paradgren. Lite rått uttryckt väljer vänstern ofta att stå utanför och peka finger, hellre än att via kompromisser göra tillvaron lite drägligare för dem som drabbas av nedskärningar. Så skedde till exempel under den förra mandatperioden när Vänstern valde att lämna det rödgrönrosa styret i Lund.

Studier av gröna partier visar på en partiidentitet som präglas av aktivism och resultatpolitik i kombination. Det finns en stark uppfattning bland MP:s medlemmar att radikala krav på minskad miljöbelastning ska förenas med försök till kompromisser vars uppgift är att åstadkomma resultat i närtid. Om MP hade bestämt själv kunde förstärkningen av socialnämndens budget finansierats via en skattehöjning. Men när det inte gick att få en majoritet för att höja skatten valde MP den näst bästa lösningen – finansiering via utdelning av vinsten på det av LKF:s ägande som inte är bostäder.

 

MP och S föredrar båda 25 öres skattehöjning framför neddragning av personal i kommunen. Men när det gäller vilka investeringar som ska göras finns det väsentliga skillnader. Klimat och långsiktig miljöhänsyn är inte helt överraskande överordnat för MP. Därför finns inte Trafikplats Ideon, ny motorvägsfil och utbyggnad av verksamhetsområden i vår budgetmotion. Fler cykelvägar, läplanteringar och stadsängar är satsningar i MP:s budgetalternativ. Till skillnad från S avvisar MP en ökning av Kraftringens utdelning till kommunen eftersom det antingen kan äventyra upprustning av elnätet eller leda till höjda elräkningar. Vi beklagar att S i likhet med kvintetten väljer vägutbyggnad framför klimatmål.

 

MP påtar sig den ofta otacksamma uppgiften att göra sig till tolk för kommande generationer och andra som inte själv deltar i debatten. Vi uppskattar att LKF och Hyresgästföreningen kan göra sig hörda. Barn i utsatta familjer, före detta missbrukare som återvänt från behandlingshem och nyanlända flyktingar skriver däremot sällan insändare. Och det är just dessa som skulle ha drabbats om inte MP hade gjort upp om ett tillskott till Socialnämnden. 95 procent av socialnämndens verksamhet är lagreglerad. Det är de övriga 5 procent som nu kan bibehållas till följd av uppgörelsen mellan kvintetten och MP.

 

Karin Svensson Smith (MP)

Oppositionsråd i Lund