Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP ser fram emot Sonessons stöd

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare i Region Skåne.
Foto: DAVID MOLLER / PRESSBILD
Thomas Hansson (MP), vice gruppledare Region Skåne.
Foto: ANNA-KARIN OLSSON

Region Skåne står inför flera miljardbyggen med stor potentiell klimatpåverkan. Vi välkomnar att Carl Johan Sonesson (M) lyfter frågan att bygga klimatsmart, skriver Mätta Ivarsson (MP) och Thomas Hansson (MP) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det krävs mer av Region Skåne i klimatarbetet. Trots det avfärdar alliansen förslagen om klimatbudget och klimatfärdplan. Alliansen påstår på Kvällsposten Debatt att de redan jagar utsläppen. 

Att jaga utsläpp låter ju bra. Så låt oss fråga alliansen: På vilket sätt jagar alliansen utsläpp när de:

• Skänker skåningarnas skattemedel till krisande flygplatser i Everöd och Ängelholm för fossilflygplan med ena handen och drar ner på Skånetrafikens utbud i buss och tågtrafiken över hela Skåne med den andra?

• Säger nej till att främja fler tågresor och distansmöten på flygets bekostnad genom en stärkt klimatväxlingsmodell för de resor som politiker och anställda i Region Skåne gör?

• Stryker miljö och klimat som inriktningsmål för den regionala utvecklingsnämnden och tar bort ekonomiska resurser i stället för att satsa?

Halva mandatperioden har nu passerat och forskarnas entydiga larm blir bara tydligare och tydligare. Senast i veckan kom nya siffror från FN:s väderorgan WMO att koncentrationen av växthusgaser i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2019.

Miljöpartiet presenterade i vårt förslag till regionbudget en rad åtgärder för att ta krafttag för miljön och klimatet. En del som ger resultat direkt, och en del som lägger om kompassen för en långsiktigt ändrad riktning. Vi väntar fortfarande på alliansens förslag. 

När vi i Miljöpartiet under regionens budgetdebatt ifrågasatte den obefintliga ambitionsnivån och efterfrågade handlingskraft från alliansen, svarade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) att det kan vara klokt att titta på de utsläpp som sker vid kommande nybyggnationer. Regionen står inför flera miljardbyggen med stor potentiell klimatpåverkan. Vi välkomnar att Sonesson lyfter frågan att bygga klimatsmart. Faktum är att det förslaget redan fanns med i Miljöpartiets budgetförslag som röstades ned. Däremot fanns inte förslaget med i alliansens budget som röstades igenom.

Glädjande nog kommer frågan om klimatsmart byggande upp till regionfullmäktige igen i och med motionen ”Klimatneutralt byggande” som vi i Miljöpartiet lämnade in förra året. Med Sonessons positiva tongångar i minnet ser vi fram emot att fullmäktige då klubbar igenom Miljöpartiets förslag. För det verkar vara det bästa vi kan hoppas på; att alliansstyret, som saknar egen drivkraft i miljö- och klimatfrågor, någon gång då och då åtminstone röstar för våra förslag.

Det krävs mycket mer för att rädda klimatet och Miljöpartiet arbetar gärna tillsammans över blockgränserna och partigrupperingarna för att Region Skåne ska ta ansvar i det klimatnödläge vi befinner oss i.


Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare i Region Skåne


Thomas Hansson (MP)

Vice gruppledare Region Skåne