Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modernisera regelverket kring ordningsvakter

Li Jansson, branschchef Säkerhetsföretagen.Foto: PRESSBILD
Malmö kommun har aviserat att de ska införa kommunalt anlitade ordningsvakter på försök, skriver Li Jansson, branschchef vid Säkerhetsföretagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Utvecklingen av ordningsvakternas uppdrag måste präglas av kvalitet och hög säkerhet, skriver branschchefen Li Jansson vid Säkerhetsföretagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Brottsförebyggande rådets statistik visar att brott och upplevd otrygghet är högre i polisregion Syd än i riket. Brottens konsekvenser bärs särskilt av Malmös kvinnor. I Malmö är 43 procent av kvinnorna otrygga på kvällen i sitt eget bostadsområde. Var femte kvinna har avstått från aktiviteter och 41 procent har valt en annan väg på grund av rädslan att utsättas för brott. Tre av tio kvinnor oroar sig för att utsättas för personrån eller sexuella angrepp och våldtäkt.  

 

Det är dock inte bara grova våldsbrott som oroar. Andelen Malmöbor som upplever problem med narkotika- och alkoholpåverkade personer som bråkar och stör, gäng i sitt bostadsområde och nedskräpning är dubbelt så hög i Malmö som i riket som helhet, enligt Brå. 

 

Att polisen är ansvarig också för den här typen av brott är självklart. Men erfarenheter visar att också fler aktörer behöver involveras för att vända utvecklingen. Samma problem som Malmöborna möter har lösts både i Skåne och i andra delar av riket med både platssamverkan i Business Improvement Districts, så kallade BID:s, och med fler ordningsvakter. 

 

Malmö kommun har aviserat att de ska införa kommunalt anlitade ordningsvakter på försök. Här finns mycket att lära av andra städer. I både Uppsala och Stockholm har rödgröna och blågröna majoriteter byggt ut arbetet med patrullerande och mobila ordningsvakter anlitade av ett bevakningsföretag. Lärdomen är att ordningsvakterna återtagit allmänna platser, minskat narkotikaförsäljning och skapat tryggare miljöer för enskilda och företag att verka i. Samtidigt har det sociala uppdraget varit omfattande med relationsbyggande med ungdomar och ett tätt samarbete med socialtjänsten. 

 

Ett framgångsrikt trygghetsskapande kräver också strukturerad samverkan mellan ordningsvakter och polis. Dagliga eller veckovisa gemensamma utsättningar direkt mellan polis och ordningsvakter skapar den dialog som behövs för att utföra ett tryggt och säkert jobb. Det gäller framför allt vid tjänstgöring på platser med många ingripandesituationer. 

 

Ordningsvakter har begränsade polisära befogenheter och står under polismans ledning, även när ordningsvakten är anställd i ett bevakningsföretag. Det gör att den direkta dialogen mellan ordningsvakt och polis är helt avgörande för att klara uppdraget. 

 

Samtidigt är regelverket om ordningsvakter ålderdomligt och behöver moderniseras. Därför är det välkommet att inrikesminister Mikael Damberg (S) har tillsatt en utredning om ordningsvakternas roll i framtiden, som en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Utredningen ska se över om det finns arbetsuppgifter som ordningsvakterna kan utföra för att avlasta polisen, som transporter av frihetsberövade. Säkerhetsföretagen välkomnar nya arbetsuppgifter inom ramen för ordningsvakternas nuvarande roll som komplement till polisen. Samtliga arbetsuppgifter bör utformas med en gedigen utbildning och ordningsvaktens arbetsmiljö i beaktande. 

 

Utbyggnaden av kompletterande trygghetsinsatser måste samtidigt ske med ordning och reda. En del skånska kommuner har anställt trygghetsvärdar i egen regi i stället för att anlita auktoriserade bevakningsföretag, vilket innebär att personalen inte kontrollerats för laglydighet och lämplighet av myndigheter. På samma sätt innebär förslaget om trygghetsrut på nationell nivå att den statliga utredaren öppnar upp för icke-auktoriserade bevakningsverksamhet i hemmen. Samtidigt finns auktorisationen till för att hindra kriminella från att bedriva bevakning och redan i dag har flera försök till infiltration av kriminella stoppats tack vare auktorisationen. 

 

Vägen framåt bör därför präglas av fortsatt utbyggnad av polisen. Utvecklingen av ordningsvakternas uppdrag måste präglas av kvalitet och hög säkerhet. Då kan vi också komma till rätta med mycket av dagens kriminalitet som utspelas på allmänna platser. Malmö är en fantastisk stad, låt oss bara genomföra de konkreta åtgärder som krävs för att staden återigen ska upplevas som trygg av alla. 

 

Li Jansson

Branschchef Säkerhetsföretagen