Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vurmar för gårdagens energilösningar

Lorentz Tovatt (MP), energipolitisk talesperson.Foto: TOMAS MELIN

Kärnkraftens opålitlighet och dåliga lönsamhet är ett av skälen till den ansträngda situationen för eltillgången i södra Sverige, skriver Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Södra Sverige befinner sig i en ansträngd effektsituation och det är på alla möjliga sätt fel att elda olja för att producera el. Men Moderaternas upprördhet skorrar falskt. Det är med kluven tunga man försvarar fossilfri el.

 

Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered beklagar på Kvällsposten Debatt regeringens energipolitik. Situationen i södra Sverige är tydligen regeringens fel. På vilket sätt framgår inte riktigt. I allt väsentligt är det den energiöverenskommelse som Hjälmered själv varit med att skapa som ligger till grund för nuvarande politik. De stängda kärnkraftsreaktorerna stängs dessutom genom marknadsmässigt fattade beslut från ägarna – inte regeringen.

 

Det blir märkligt att just Hjälmered blir så upprörd över oljeeldning. Han var själv motståndare till att under förra året fasa ut både kolkraft och fossilgaskraft ur det svenska energisystemet.

 

Vad är det då som lett fram till situationen vi nu ser? Det beror på flera faktorer. Delvis handlar det om kärnkraften, men inte riktigt på det sättet Hjälmered vill få det till. De flesta kärnkraftsreaktorer producerar just nu ingen el på grund av underhållsarbete. Men en del av dessa har stoppats oplanerat, vilket gjort att planeringen av elförsörjningen blivit svårare. Det är alltså kärnkraftens opålitlighet och dåliga lönsamhet som är ett av skälen till den ansträngda situationen.

 

Men utöver det sker också stora underhållsinsatser i nätet. Det gör att det överskott av vattenkraft som finns i norra Sverige och Norge inte kan transporteras ner till södra delarna av landet. Det är alltså inte brist på el som är den stora utmaningen, utan flaskhalsar i nätet.

 

Som grädde på moset är oljepriset lågt, vilket gjort att eldningen i Karlshamnsverket dragit i gång. Detta är ett beslut som är rent kommersiellt och inget som staten tvingat fram.

 

Så vad ska vi då göra för att förhindra dessa situationer framöver? Det första handlar om mer lokal kraftproduktion som sol, biokraft och havsbaserad vind. Det andra handlar om att investera i ett mer robust elnät så att vi kan få el från vatten- och vindkraft från norra Sverige. Det tredje kan vi göra redan här och nu: Satsa på en mer flexibel marknad, batteridrift och vätgas. Så hindrar vi dessa effekttoppar genom att bara vara lite smartare i vår konsumtion.

 

Moderaternas ilska över oljeeldning handlar inte om klimatengagemang. I så fall hade de inte samtidigt drivit kraftigt sänkta skatter på just fossila bränslen. Snarare handlar det om en omodern vurm för energilösningar som verkligheten redan sprungit ifrån.

 

Lorentz Tovatt (MP)

Energipolitisk talesperson