Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill hellre ta sommarlov än ta ansvar

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Foto: PETER KROON
Foto: EMIL LANGVAD
Roko Kursar (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Malmö.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

I förra veckan tog M, C och SD i Malmö ställning mot kraftfulla insatser för att stötta Malmöbors väg till arbete och utbildning. Det är beklagligt att oppositionen obstruerar och vill försena viktiga insatser, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin och dess effekter har slagit hårt mot världen, Sverige och Malmö. Förutom effekterna på människors hälsa och liv så befinner vi oss mitt i det som beskrivs som den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget.

 

Under torsdagens kommunfullmäktigesammanträde föreslog kommunledningen i Malmö kraftfulla insatser omgående för att stötta Malmöbors väg till arbete och utbildning, samt för att stärka stadens sociala insatser. Detta genom att omfördela Malmö stads prognostiserade överskott och satsa där det behövs som mest. 

 

Därför är det beklagligt att en opposition bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna obstruerar och vill försena viktiga insatser som väntas få stöd i kommunfullmäktige genom att yrka minoritetsåterremiss och därmed i praktiken skjuta upp beslut i ärendet till nästa möte i början på september. Oppositionspartierna gör detta samtidigt som Moderaterna så sent som 11 juni deklarerade att de ville se en ”massiv utbildningssatsning på 100 miljoner kronor för att få fler människor in på arbetsmarknaden”, en satsning som de ville genomföra så snart som möjligt. 

 

Politik handlar ytterst om att ansvarsfullt fatta nödvändiga beslut som påverkar människor. Det gör vi i våra beslutande församlingar, det räcker inte med att deklarera något i sociala medier eller på debattsidor. Vi hade därför trott att ”så snart som möjligt” innebar att Moderaternas Torbjörn Tegnhammar var redo att fatta beslut på riktigt innan politiken tog sommaruppehåll.

 

Förra veckan skrev fler än 17 000 personer in sig som arbetssökande i landet, det är över 6 000 fler än förra året. I Malmö uppgår arbetslösheten nu till 15,4 procent. Därför kan våra åtgärder inte vänta tills efter sommaren. 

 

Socialtjänsten har fått hantera kraftiga ökningar av orosanmälningar och institutionsplaceringar av barn som far illa. Det handlar om 100 fler anmälningar i veckan jämfört med 2019. Att stärka detta arbete kan inte vänta tills efter sommaren.

 

Varsel och uppsägningar har lett till ett stort söktryck i kommunens vuxenutbildningar. Bara 330 av 1 100 ansökningar till distanskurser i komvux kunde beviljas. Beslut för att utöka antalet platser till höstterminen kan inte vänta tills efter sommaren. 

 

Därför kommer vi i kommunledningen att ta initiativ till ett extra kommunfullmäktige innan sommaruppehållet. I Malmö gör vi allt vi kan för att mildra krisens effekter för Malmöborna. Utöver tidigare fattade beslut vill vi att: 

• 55 miljoner kronor används för att öka antalet platser till vuxenutbildning för att möta ett högt söktryck.

• 100 miljoner kronor avsätts till extra arbetsmarknadsinsatser så att fler Malmöbor kan få det stöd de behöver för att komma i arbete. Det handlar om att stärka stadens arbetsmarknadsinsatser men också att stödja de värdefulla aktörer inom civilsamhället som arbetar med att få Malmöbor i arbete, såsom Boost by FC Rosengård.

• 45 miljoner kronor riktas till socialt förebyggande insatser för barn och unga samt arbete mot våld i nära relationer.

• 10 miljoner kronor avsätts i reserv för oförutsedda utgifter till följd av coronapandemin.

 

Inför årets budget beslutade vi att minska ramen för försörjningsstöd med 200 miljoner kronor jämfört med utfallet för 2019, eftersom nya åtgärder för att få fler Malmöbor i arbete och utbildning väntades bidra till att få ner kostnaderna. Då kunde ingen förutse coronapandemin och dess effekter på ekonomin. Dessutom bedöms den ekonomiska krisen som uppstått till följd av pandemin bidra till ytterligare ökade kostnader om 50 miljoner kronor. Därför föreslår vi att ramen för försörjningsstöd justeras med 250 miljoner kronor.

 

Vi beklagar att en minoritet i kommunfullmäktige har valt att förhala beslutet. Tiden är av största vikt och det må nu dröja några veckor, men vi är fast beslutna att vidta dessa, för många Malmöbor nödvändiga, åtgärder på ett extrainkallat kommunfullmäktige.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö

 

Roko Kursar (L) 

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Malmö