Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna är Malmös skolparti

Skolan är viktig för alla barn. Men den är helt avgörande för barn som fått en tuffare start i livet än andra barn, skriver Johan Forssell (M) och Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: TOMAS LEPRINCE

Moderaterna vill stärka statens möjligheter att stänga skolor som år efter år sviker sitt uppdrag, oavsett om de är fristående eller kommunala, skriver Johan Forssell och Torbjörn Tegnhammar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under en akut trygghetskris är en av de viktigaste brottsförebyggande insatserna att gängkriminella individer lagförs och sätts i fängelse. Men på längre sikt handlar det om att föra en politik som möjliggör klassresor i utanförskapsområden, bryter bidragsberoendet och tidigt griper in mot ungdomar som är på väg in i kriminalitet. Socialdemokraternas nedskärningar på Malmös grundskolor är ett dråpslag som kommer få stora konsekvenser, både för det brottsförebyggande arbetet och för framtidstron i Malmö.

 

Skjutningar och sprängningar. Hot och våld. Kriminella gäng som håller stora områden i ett järngrepp. Listan på problemen med den omfattande kriminaliteten i Sverige och i Malmö kan dessvärre göras mycket lång. Det är mot bakgrund av detta som Moderaterna under lång tid presenterat och genomfört omfattande rättspolitiska satsningar i arbetet för att återupprätta samhällskontraktet.

 

Medan Socialdemokraterna låter Miljöpartiet agera stoppkloss i regeringens arbete mot brottsligheten har vi moderater tagit fram omfattande program för hur vi löser polisbristen, bekämpar gängkriminaliteten och stärker tryggheten på våra gator och torg. En framgångsrik rättspolitik måste dock vila på två ben. De repressiva insatserna måste kombineras med ett gediget förebyggande arbete som stoppar nyrekryteringen till gängen. Bara så kan vi vända utvecklingen och se till att förändringen består även för lång tid framöver. Den vägen går i stor utsträckning genom skolan.

 

Skolan är viktig för alla barn. Men den är helt avgörande för barn som fått en tuffare start i livet än andra barn. Det är därför obegripligt att det socialdemokratiska styret i Malmö nu väljer att gå fram med en neddragning på omkring 10 procent av skolpersonalen på sina håll. Det är en sällsynt illa genomtänkt besparing på Malmös grundskolor, och ett minst lika hårt slag mot Malmös förmåga att på sikt komma till rätta med kriminalitet och utanförskap. Moderaterna i Malmö lyckades innan jul att samla hela oppositionen för att kräva att kommunstyrelsen tillför mer pengar till grundskolenämnden. Moderaterna är Malmös skolparti och kommer göra allt för att stoppa nedskärningarna på malmöbarnens utbildning.

 

Moderaterna har nyligen föreslagit en extra ändringsbudget från nationellt håll som ser till att de besparingar som nu drabbar kommunerna ska minimeras så långt det är möjligt. Jämfört med den S-ledda regeringen stärker vi kommunernas ekonomi med sju miljarder kronor, där varje krona behövs, inte minst till skolan. I Malmö har vi också avsatt 100 miljoner kronor mer till skolorna än det socialdemokratiska styret. 

 

Utöver våra omfattande resurstillskott går vi även fram med verkningsfulla kunskapsreformer för att fler unga i Malmö ska kunna gå vidare till gymnasiet, i stället för att, som i dag, lämnas i utanförskap och riskera att rekryteras till gängen. Det handlar om fokus på tidiga insatser i form av obligatorisk språkförskola för nyanlända barn och utökad förskola för barn från socialt utsatta familjer, utökad undervisningstid och lovskola från årskurs 6. 

 

Moderaterna stärker också kommunens möjligheter att rekrytera de bästa lärarna till de skolor som har de största utmaningarna genom att höja förstelärarnas lön med 10 000 kronor i dessa skolor. Vi vill också stärka statens möjligheter att stänga skolor som år efter år sviker sitt uppdrag, oavsett om de är fristående eller kommunala.

 

Det är sedan länge känt att Socialdemokraterna inte förmår att visa tillräcklig tydlighet mot de kriminella gängen som sprider otrygghet i samhället. Det socialdemokratiska skyltfönstret i Malmö visar att inte heller det brottsförebyggande arbetet mot kriminaliteten är prioriterat. 

 

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö