Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minska utanförskapet och gagna föreningslivet

Tony Rahm (M), fullmäktigeledamot i Malmö som kandiderar för omval.
Foto: PRESSBILD

Trots miljoner i projektpengar från staten och staden de senaste åren ökar inte delaktigheten i föreningslivet i Malmö. Genom att kraftigt minska utbetalningarna av försörjningsstöd kan vi få fler barn och unga engagerade i civilsamhället, menar Tony Rahm (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi Malmöbor har under många år upplevt utanförskapet i vår stad med ökad kriminalitet och otrygghet som följd. I tron att kunna mota bort utanförskapet har den socialdemokratiska regeringen lanserat nya projektmiljarder och Vänsterpartiet går till val på avgiftsfria idrottsskolor. Intentionerna är så klart goda men som vanligt börjar man i fel ände. I bästa fall leder det inte till något, men i värsta fall fördjupar det utanförskapet eftersom andra åtgärder får stå tillbaka.


I forskningen är det visat att barn som lever i familjer med svaga ekonomiska resurser är mindre aktiva i föreningslivet och idrottar mindre på fritiden. I rapporten ”Ung Livsstil” konstateras att ungdomar som tillhör socioekonomisk grupp 1 och 2 (starkare socioekonomiska grupper) deltar i större utsträckning i föreningar och idrottsföreningar än ungdomar i socioekonomisk grupp 4 och 5 (svagare socioekonomiska grupper). Enkelt uttryckt handlar det om att barn till föräldrar som har ett jobb deltar i betydligt större utsträckning i föreningslivet än barn till föräldrar som inte har jobb.


Utifrån detta samband vore det självklart att fokusera på att få fler svenskar och Malmöbor in på arbetsmarknaden. Därför vill vi också införa bidragstak och sänka skatterna för de som tjänar minst. Vi har aldrig trott på att projekt i olika former och valfläsk i form av avgiftsfria idrottsskolor löser några problem långsiktigt. Snarare är det så att styret i Malmö och regeringen i Stockholm sviker familjerna och föreningslivet i Malmö genom sina åtgärder. Hade man i stället vidtagit åtgärder så att fler kom i arbete skulle deltagandet i föreningslivet och idrottsföreningarna gått rakt uppåt.


Som alla aktiva i föreningslivet redan vet, och forskningen bekräftar, är föreningslivet en spegel av hur samhället är. Minskar utanförskapet i samhället så ökar engagemanget för att vara med i någon förening. Trots flera gamla och nyintroducerade projektpengar från staten och staden de senaste åren ökar inte delaktigheten i föreningslivet i Malmö, något som borde vara en väckarklocka för de styrande politikerna.


Om man verkligen menar allvar med att få fler barn och unga engagerade i föreningslivet ser man till att vidta åtgärder för att kraftigt minska utbetalningarna av socialbidragen som nu är uppe i en miljard i Malmö. Hade Malmö betalat ut lika lite i socialbidrag som andra jämförbara städer i Sverige hade staden sparat mellan 200-400 miljoner kronor varje år. I jämförelse kan nämnas att Malmö Stad varje år delar ut cirka 170 miljoner i olika stöd till föreningarna. Det blir alltså en win-win-win-situation: Genom att fler kommer i arbete blir det dels fler engagerade barn och unga i föreningslivet och dels kan kommunen satsa mer på till exempel föreningslivet.


Tyvärr verkar staden ha gått åt fel håll och utanförskapet är nu så utbrett i Malmö att över 22 000 personer är arbetslösa och i vissa stadsdelar är sju av tio invånare arbetslösa. Detta är inte att ta ansvar långsiktigt från politiken och därför har Malmömoderaterna presenterat en rad förslag som på sikt kommer att minska utanförskapet i vår stad, till exempel lärlingsanställningar och praktik, svenskundervisning för nyanlända från dag ett och aktivitetskrav för anställningsbarhet.


Varken Sverige som helhet eller Malmö i synnerhet har råd att låta nuvarande rödgröna styre regera vidare. Jag vet vilken enorm god kraft föreningslivet i Malmö är och alla barn borde få chansen att vara delaktiga i detta. Vi måste ha politiker som förstår sambandet mellan egen försörjning och delaktighet i samhället och som inte pumpar ut valfläsk några månader före valet åt problem som vi haft i flera år i Malmö. Vi Malmömoderater tror att nyckeln in i samhället är egen försörjning där familjer kan stå på egna ben. Jag hoppas inte att väljarna går på Socialdemokraternas och Vänsterpartiernas valfläsk utan tänker på det som är långsiktigt bäst för samhället och för att långsiktigt få fler aktiva i föreningslivet i Malmö.


Tony Rahm (M)

Fullmäktigeledamot i Malmö och kandidat till höstens val