Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiets största problem är verkligheten

Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Foto: COLOURBOX

Hur mycket Lorentz Tovatt (MP) än önskar, så är det inte Moderaterna som sitter i regeringen, skriver Lars Hjälmered (M) i en replik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Miljöpartiets största problem är verkligheten. I snart sex år har partiet suttit i regeringen och fått kraftigt genomslag för sin politik på energiområdet. När sedan resultaten av den förda energipolitiken slår bakut så skyller Lorentz Tovatt på Moderaterna. Så ansvarslöst får inte ett parti som sitter med och styr Sverige vara. 

 

En energipolitik som i verkligheten leder till sämre klimatutfall, sämre näringsliv, kris i delar av landet och dyrare elpriser måste ändras. Efter sex år med miljöpartistisk energipolitik kan vi konstatera med verkligheten som vittne att de miljöpartistiska lösningarna inte fungerar. Moderaraterna står för en annan politik som är långsiktigt hållbar och förutsägbar.     

 

Miljöpartiets fiasko kan inte få fortsätta. Under det senaste året har vi haft återkommande elkriser i Malmö, Göteborg och Stockholm. Problemen har varit så stora att läget i framförallt Skåne gått från allvarligt till akut. Regeringen har tvingats rycka ut i paniklösningar för att säkra elförsörjningen. Även kampen mot kärnkraften visar sig missriktad när regeringen tvingas upphandla Ringhals 1 för att säkra systemets hållbarhet. 

 

Sex år med miljöpartistisk energi- och miljöpolitik har lett till att Sverige, som hade världens renaste elmix, har fått börja importera el som produceras med kol och elda olja lokalt för att inte systemet ska braka samman. Verkligheten ger lägsta möjliga poäng för den typen av energipolitik.

 

Hur mycket Lorentz Tovatt än önskar det, så är det inte Moderaterna som sitter i regeringen. Det gör Miljöpartiet. Det är inte Moderaternas fel att regeringen fört en så dålig energipolitik att vi måste bränna olja mitt i sommaren. Tovatt och hans partikamrater måste ta ansvar för den politik de har fört och som fått genomslag vilket i sin tur lett till det fiasko som nu uppstått. 

 

Moderaterna har i snart ett år pekat mot att vi behöver en ny riktning och kommit med flertalet konstruktiva förslag. Vi vill se en flora av fossilfria alternativ som producerar el, allt från förnybart till kärnkraft som skapar ett stabilt och långsiktigt hållbart elsystem. Vi har sträckt ut en hand för att visa på konstruktivitet och kompromissvilja men än så länge är det bara Miljöpartiets misslyckade energipolitik som fått genomslag.

 

Verkligheten visar på fiaskot av Miljöpartiets politik. Att Sverige år 2020 tvingas elda olja och importera el som produceras med kol- och gas ger sämsta möjliga betyg. Sverige förtjänar bättre än så.

 

Lars Hjälmered (M)

Näringspolitisk talesperson