Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet skjuter i blindo

Foto: SHUTTERSTOCK
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö.Foto: ANNA W THORBJORNSSON

Regeringens förslag om reglering av vapenmagasin ger inga större fördelar i kampen mot skjutvapenvåldet, skriver Niels Paarup-Petersen (C) i en replik till Rasmus Ling (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En ansvarstagande skytt skjuter inte i blindo. Det samma gäller en ansvarstagande lagstiftare. Det borde Rasmus Ling (MP) tänka på när han kritiserar Centerpartiet på Kvällsposten Debatt för att inte rösta för ett förslag kring licens för vapenmagasin. Ett förslag som helt missar målet.

 

Centerpartiet har varit med i de överenskommelser som slöts år 2015 och 2017 för att skärpa åtgärderna mot illegala vapen. Vi har också fört fram ett flertal egna förslag för att motverka dödsskjutningar och gängvåld. Centern har föreslagit kraftigt skärpta straff för vapenbrott, att straffet för vapensmuggling ska skärpas, att Tullverket ska ges ökade befogenheter och verktyg för att stoppa insmuggling av vapen, stärkta möjligheter för att begränsa införseln av vapen till EU och förslag om utökade möjligheter till informationsutbyte och underrättelseverksamhet inom EU för att begränsa vapen­smuggling. 

 

Centerpartiet har drivit på för fler poliser och för ökade resurser mot vapensmuggling. Vi har fått tillsatt en trygghetsberedning och är alltid redo att diskutera förslag som kan stoppa skjutningarna. Men vi är inte beredda att ta till åtgärder som helt uppenbart skjuter förbi målet.

 

Regeringens förslag om reglering av vapenmagasin ger inga större fördelar i kampen mot skjutvapenvåldet men drabbar skötsamma ägare av lagliga vapen. Redan i dag har polisen rätt att beslagta och förverka föremål som misstänkas att kunna komma till brottslig användning. Det 34-punktsprogram mot gängkriminalitet som Centerpartiet varit med och ta fram innehåller dessutom en punkt om att se över och skärpa förverkande­lagstiftningen. Det finns alltså redan förutsättningar för att öka polisens möjligheter att beslagta vapenmagasin. 

 

Regeringens förslag om reglering av vapenmagasin gör dock att vanliga medborgare riskerar att begå brott med fängelse i straffskalan. Allt som krävs är att man råkar ha ett gammalt magasin liggande på vinden eller har kvar ett gammalt magasin från ett vapen som man inte längre äger. Det är inte rimligt.

 

Lagrådet har kritiserat lagförslaget för att det är svårt att definiera ett magasin. Vi håller med om Lagrådets kritik. Kan man inte förklara vad man menar med magasin kan man inte kräva tillstånd för samma. Det är rättsosäkert.

 

Sammanlagt är tyvärr förslaget från Rasmus Ling och regeringen ett ineffektivt, oproportionerligt och rättsosäkert förslag som snarare kommer att peka ut laglydiga medborgare som kriminella framför att sätta stop för de kriminella som skjuter på våra gator. Det är dags för regeringen att kasta bort det aktuella förslaget och sikta in sig ordentligt på seriösa lösningar på skjutningarna på Malmös gator - i stället för att skjuta på allt som rör sig.

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö