Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet: Rädda Åhus museum

Sedan alliansen tog över makten i Region Skåne har det skånska kulturlivet drabbats av kraftiga sparpaket, skriver Ida Nilsson (MP) och Mätta Ivarsson (MP).
Foto: ANTONY McAULAY/SHUTTERSTOCK
Ida Nilsson (MP), ledamot i Region Skånes kulturnämnd.
Foto: PRESSBILD
Mätta Ivarsson (MP), gruppledare i Region Skåne.
Foto: JENNIE LARSSON

Trots besöksrekord i somras hotas Åhus museum nu av nedläggning. Detta efter att alliansen sänkt anslaget till Regionmuseet i Kristianstad. Den borgerliga politiken gör det skånska kulturlivet fattigare, skriver Ida Nilsson (MP) och Mätta Ivarsson (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I nästan 50 år har museet i Åhus lockat både besökare och Åhusbor. I somras slogs besöksrekord med en utställning om den Åhusfödde modeskaparen Svenbörje Gaborn.

Men i stället för att fira framgångarna hotas museet nu av nedläggning. Risken är överhängande att det sista kapitlet i museets historia håller på att skrivas. En viktig utställningslokal i nordöstra Skåne är på väg att gå förlorad.

Det är med ilska Miljöpartiet tar emot beskedet att museet hotas, särskilt som beslutet sker med alliansen i Region Skånes goda minne.

Bakom nedläggningshotet mot Åhus museum ligger den besparing som Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna drivit igenom på Regionmuseet i Kristianstad. I år tvingas museet spara 1,5 miljoner kronor när alliansen sänkte regionbidraget till museet med nästan 10 procent.

Redan när besparingen drevs igenom varnade både museet och vi i Miljöpartiet för följderna av sparkravet.

I den konsekvensanalys som museet skickade till kulturnämnden inför beslutet räknades olika scenarier upp. Sämre pedagogisk verksamhet för barn, med en kraftigt minskad möjlighet att ta emot skolklasser och möta elever runtom i Skåne, sämre underhåll av de kulturhistoriska samlingarna eller nedläggning av ett museum eller en filial, likt den i Åhus, fanns bland alternativen.

”Vi blir inte längre en institution som kan ha en ambition att nå ut till alla”, varnade museet och fortsatte:

”Detta är särskilt allvarligt i en del av Skåne där det finns väldigt få museer att tillgå eftersom det gör att befolkningen går miste om möjligheter till museiupplevelser”.

Trots det valde M, C, L och KD att inte lyssna. Nu går det att se följden av det beslutet. Regionmuseet får inte ekonomin att gå ihop och filialen Åhus museum hotas av nedläggning, precis som museet varnade för.

Sedan alliansen tog över makten i Region Skåne har det skånska kulturlivet drabbats av kraftiga sparpaket. Runt om i Skåne har museer och kulturföreningar tvingats dra åt svångremmen.

Det är inte bara Regionmuseet i Kristianstad som drabbats, ramaskriet blev också högt när Historiska museet i Lund drabbades av sparivern och när stödet till det fria kulturlivet slaktades.

Helsingborgs museer, Ystad Sweden Jazz, Kivik Art Center, Inkonst och Skånes konstförening är bara några av de många kulturaktörer som drabbats när alliansen de senaste två åren struntat i att ta hänsyn till ökade kostnader för hyror och personal.

Mer än hälften av de kulturinstitutioner, föreningar och arrangörer som regionen ger bidrag till fick i år ingen uppräkning av anslagen. Det säger sig självt att det sakta äter upp budgeten och leder till sämre utbud eller uppsagd personal. 

Den borgerliga politiken gör det skånska kulturlivet fattigare. Nu måste det bli stopp på den politiken. Nedskärningarna måste upphöra.

Miljöpartiet vill se en ny riktning på kulturpolitiken i Region Skåne. Vi vill se ett framtidspaket för kulturen, där stödet till det fria kulturlivet stärks och hjälpen till kulturutövare ökar. Coronapandemin har slagit hårt mot hela kulturbranschen. Vi vill att kulturen ska leva och frodas i hela Skåne och att det finns plats även för mindre museum som det i Åhus.

Nyligen antog regionfullmäktige en ny kulturplan för Region Skåne. Ett av regionens kulturpolitiska mål är att regionen ska bidra till att kultur är tillgänglig i hela Skåne. ”Detta förutsätter en hållbar finansiering”, konstaterar planen.

Låt det inte stanna vid vackra ord i ett dokument, alliansen! Se till att även mindre museer kan överleva och utvecklas. Se till att det finns tillräckligt med resurser för ett rikt kulturliv även på landsbygden och i mindre orter.

I början av november debatterar och klubbar regionfullmäktige Region Skånes budget för nästa år. I Miljöpartiets budgetförslag tillförs regionmuseet nya pengar för att just kunna rädda Åhus museum utan att tvingas göra andra nedskärningar. Vi hoppas att även alliansstyret nu ser till att museet får utökade resurser. 

Om bara den politiska viljan finns kan Åhus museum räddas. 


Ida Nilsson (MP) 

Ledamot i Region Skånes kulturnämnd


Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare i Region Skåne