Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet hindrar gröna investeringar i LKF

Mattias Olsson (S), vice ordförande för Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF).Foto: PRESSBILD

Varför ska Lundabor i hyresrätt betala mer än övriga skattebetalare, undrar Mattias Olsson (S) i en replik till Karin Svensson Smith (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I slutet av maj skrev jag på Kvällsposten Debatt och kritiserade att Miljöpartiet har gjort upp med Lunds borgerliga styre om att årligen plocka ut 30 miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget LKF. Principiellt är det högst tveksamt varför de Lundabor som bor i hyresrätt ska betala mer till kommunkassan än övriga skattebetalare.

Uppgörelsen innebär även att LKF inte längre kan lägga dessa pengar på gröna investeringar. När exempelvis lägenheter från 1960- och 70-talet renoveras leder det inte bara till en standardhöjning för hyresgästen, utan det bidrar också till att minska Lunds klimatpåverkan.

I början av juni skrev Karin Svensson Smiths (MP) sitt svar. Hon börjar med att förklara att uppgörelsen innebär att SD:s inflytande minskar. Det är förvisso sant. Fram tills nu har en brokig skara partier bestående av de rödgrönrosa och SD stoppat alla försök från de borgerliga att mjölka det kommunala bostadsbolaget på stora summor pengar. Ironin i att Karin Svensson Smith väljer att motivera sitt eget sidbyte med att det minskar SD:s inflytande är obetalbar. I denna fråga har alltså SD och MP haft samma åsikt i flera år, men genom att MP ändrar uppfattning tycker hon att hon minskar SD:s inflytande.

Karin Svensson Smith skriver även att de 30 miljonerna ska tillföras Lunds kommuns socialnämnd för att genomföra bostadssociala åtgärder. Det låter bra. 

 

Men det stämmer inte. 

 

Pengarna är tänkta att täcka nuvarande underskott för externt köpt vård. I realiteten sker i stället en nedskärning med 5 miljoner kronor. Jag kan inte avgöra om det är Karin Svensson Smith som vilseleder eller om hon är vilseledd.

 

I sin avslutning skriver hon att ”[...] i tider av klimat- och ekosystemkris väljer MP att påverka verkligheten”. Det är fagra ord, men de kommer utan att hon har försökt bemöta själva kärnan i min kritik: Nämligen att de 30 miljonerna gör störst nytta för miljön och klimatet om LKF får använda dem. Det är alltså inte bara innehållet i hennes politik som i denna del saknar hållbarhet - utan även hennes argumentation.

 

Mattias Olsson (S)

Vice ordförande för Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF)