Mätta Ivarsson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLERMätta Ivarsson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLER
Mätta Ivarsson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLER
Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLERAnders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLER
Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne. Foto: DAVID MOLLER

Mer motorväg bidrar till stranderosionen

Publicerad

Att Liberalerna i Skåne bygga ut motorvägar och minska pengarna till kollektivtrafiken inger knappast förtroende för deras oro för stranderosiionen, skriver Mätta Ivarsson (MP) och Anders Åkesson (MP) i en replik till Christer Nylander (L) och Louise Eklund (L). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Klimatförändringarna är vår tids största politiska utmaning. Om världen inte genomför en grön omställning får det förödande konsekvenser för framtida generationer. Stora landområden blir obeboeliga, den biologiska mångfalden minskar och människors hälsa hotas. En annan problematik handlar om höjda havsnivåer som bidrar till ökad erosion. En betydande del av Skånes kust är hotad.

 

I Kvällsposten skriver liberalerna Christer Nylander och Louise Eklund om kusterosion och menar att Sverige behöver göra mer på detta område. Moderaterna har också nyligen uttryckt liknande budskap. Att efterfråga krafttag kring hur vi skyddar våra kuster från erosion är i sig bra. Men inte med en enda stavelse lyckas liberalerna i sin långa artikel nämna orsakerna bakom det växande problemet – klimatförändringarna. Det är inte trovärdigt. Forskningen är tydlig med att högre temperaturer på grund av klimatförändringar innebär högre havsnivåer och följaktligen mer erosion. 

 

Inte heller med ett enda ord tar de upp det ansvar och de lösningar vi i Skåne och Sverige behöver ta för att nå de nationellt antagna klimatmålen. Är man intresserad av att bekämpa erosionen så måste man också tala klarspråk i hur man vill ställa om samhället i grön riktning så att erosionen inte kraftfullt förvärras i framtiden. Men där blir liberaler och moderater svaret skyldiga. De borgerliga partierna har helt enkelt ingen politik som möter vår tids största utmaning. 

 

Vi delar bilden att fler insatser behövs, men vill samtidigt belysa att mycket redan görs. Statens geotekniska institut (SGI) har ett nationellt samordningsansvar för stranderosion. Regeringen har gett uppdraget att de ska bidra till att de risker som är förknippade med stranderosion minskar. Genom SGI och andra myndigheter finansierar regeringen forskning, samordning och kunskapsförmedling till stöd för andra aktörer som kommuner, näringsliv och enskilda. Inom regeringskansliet bereds just nu ett slutbetänkande där man ser över bland annat ansvarsfördelningen vad gäller åtgärder för klimatanpassning. 

 

Här i Skåne ansökte Regionala utvecklingsnämnden så sent som i höstas om att delta i ett stort EU-projekt som syftar till att bevara, förbättra och återställa land- och kustnära havsekosystem som ökar motståndskraften och skyddar mot erosion. Nämnden anslog även regionala medel till detta.

 

I Region Skåne vill liberaler och moderater bygga ut motorvägar och minska pengarna till kollektivtrafiken. Både forskningen och miljöorganisationerna är tydliga med att den politik som de borgerliga partierna driver kommer att bidra till ökade växthusgaser, höjda havsnivåer och därmed betydligt förvärrad erosion. 

 

När de skånska allianspartierna debatterar erosionen utan att nämna klimatet saknar de all trovärdighet.

 

Mätta Ivarsson (MP)

Regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden

 

Anders Åkesson (MP)

Regionråd och riksdagskandidat

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag