Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måste ha bättre koll på hur föreningsbidrag används

Ewa Bertz (L), kommunalråd i Malmö för demokrati och mänskliga rättighet samt ordförande i Malmös fritidsnämnd.Foto: PRESSFOTO H. SVENSSON
Malmö Stadshus.Foto: JENS CHRISTIAN

Vi står upp för alla föreningar i Malmö som följer de regler och uppfyller de krav som kommunen sätter upp för att få bidrag, skriver Ewa Bertz (L) i en replik till Kristdemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att förpassa religion från det offentliga rummet är både att tysta en viktig del av väldigt många människors liv och att säga att människors tro inte skulle vara tillräckligt viktigt för att få finnas i det offentliga rummet. Liberal politik, både kommunalt, regionalt och nationellt bygger på allas rätt till sin egen frihet. Bland annat innebär det att människor ska ha rätt att visa vad de tror på utan att kränkas. Att censurera någon är med andra ord inte förenligt med liberal politik och hör inte hemma i debatten om bidragsgivning för föreningar från Fritidsnämnden i Malmö.

 

Därför är det väldigt långsökt att koppla påbörjad reformering av bidragsgivning med att förpassa all form av religion från det offentliga rummet. Det är ingen nyhet att Kristdemokraterna och Liberalerna har helt olika sätt att förhålla sig till relationen mellan Svenska kyrkan och staten och så kommer det antagligen förbli.

 

Fritidsnämnden berör många Malmöbor på daglig basis. Min uppgift tillsammans med nämnden är att driva igenom politik som gör bidragsgivningen för föreningar så likvärdig och rättvis som möjligt. 

 

Det är viktigt att inte blanda fritidsverksamhet med trossamfund, vilket går att göra utan att trossamfund måste sluta arrangera fritidsverksamhet. Det går inte att sätta likhetstecken mellan trossamfund och slutenhet men det är i mångt och mycket uppenbart att trossamfund riktar sig till människor av samma tro. Det är med andra ord angeläget att vi får till en reformering av riktlinjerna som innebär att alla som vill arrangera fritidsverksamhet startar en förening för detta. För att varje verksamhet som arrangerar fritidsaktiviteter med hjälp av skattebetalarnas dyrbara kronor ska vara öppen, tillgänglig och kravlös inför alla deltagares livsval, däribland religion.

 

Vi står upp för alla föreningar i Malmö som följer de regler och uppfyller de krav som kommunen sätter upp för att få bidrag. Och med det innebär det också att hålla emot för att inte riskera att skattebetalarnas pengar inte går genom kommunen för att sen sippra ut till verksamheter okontrollerat. Vi står upp för ett rikt föreningsliv, därför är det viktigt att ha regler som både går att kontrollera och följa. 

 

Ewa Bertz (L)

Kommunalråd i Malmö för demokrati och mänskliga rättighet samt ordförande i Malmös fritidsnämnd