Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måste bli enklare att erbjuda både fysisk och digital KBT

Birte Sandberg (C), ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd.Foto: BENGT FLEMARK
Ann Hörnebrant-Sturesson (C), ledamot i Region Skånes primärvårdsnämnd.Foto: PRESSBILD
Warda Fatih (C), ersättare i Region Skånes primärvårdsnämnd.Foto: Johannes Hillström

Det är dags att främja tillgången till terapeutisk kompetens på våra skånska vårdcentraler, skriver centerpartisterna Birte Sandberg, Ann Hörnebrant-Sturesson och Warda Fatih.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under många år har den psykiska ohälsan ökat i Sverige. Pågående covidutbrott har ytterligare drivit på den utvecklingen. I dag räknas psykisk ohälsa som ett av Sveriges stora folkhälsoproblem där drygt 1 200 personer om året tar sitt liv.

 

Vi i Centerpartiet tycker det måste göras mer för att motverka den ökande psykiska ohälsan. Som ett led i detta vill vi nu göra det enklare för vårdcentraler att erbjuda KBT och iKBT – internetbaserad kognitiv beteendeterapi. Det är dags att främja tillgången till terapeutisk kompetens på våra skånska vårdcentraler.

 

Redan 2017 lade Centerpartiet fram en motion om att införa iKBT i Region Skåne. Forskning visar att iKBT är en effektiv behandlingsmetod. I en studie gjord på Lunds universitet hade 60 procent av patienterna förbättrad psykologisk funktion, jämfört med 35 procent hos de patienter som genomgick vanlig behandling på vårdcentral. 

 

iKBT ökar vårdtillgängligheten för invånarna. Faktorer som geografiska avstånd, okonventionella arbetstider och fysiska funktionsvariationer kan enklare överbyggas. Behandlingsformen ökar därutöver patientens valmöjligheter, så att varje individ kan få en behandlingsmetod särskilt anpassad efter de egna behoven. För personer med exempelvis social fobi utgör iKBT en utmärkt behandling. Dessutom har iKBT potential att utgöra ett resurseffektivt alternativ, både för patienter och för vårdgivare, något som ytterligare ökar tillgängligheten.

 

Tyvärr valde Socialdemokraterna och Miljöpartiet att 2017 rösta mot vårt förslag. Då, som nu, valde det rödgröna styret att lägga vikt vid ideologi och vid vem som driver vården, snarare än vid kvalitet och tillgänglighet. Centerpartiet har dock varit fortsatt drivande i frågan och därför är det med stolthet vi i dag kan se att 32 av Region Skånes vårdcentraler har iKBT-terapeuter. Det visar tydligt att detta är en behandlingsform som både utförare och patienter efterfrågar. Centerpartiet välkomnar den här utvecklingen och vill nu ta nästa steg i arbetet mot psykisk ohälsa.

 

För samtidigt som vi har kunnat se en tydligt ökande efterfrågan för KBT och iKBT på de skånska vårdcentralerna har vi också kunnat se en annan, mer oroväckande trend. Trots ett tydligt behov av terapeutisk kompetens och KBT och iKBT har tillgången till dessa minskat. Den senaste tiden har det skett en tydlig minskning av vårdcentraler som erbjuder iKBT.

 

Anledningen bakom detta har många gånger varit en krånglig administration och ett stelbent regelverk. För att få full ersättning måste exempelvis varje ackrediterad vårdcentral ha minst sex samtal och ett uppföljande slutsamtal med varje patient. I det fall patienten har behov av färre samtal, eller av olika anledningar uteblir från sitt uppföljande samtal, uteblir vårdcentralens ersättning. Dessa vårdcentraler kan därför få ekonomiska bekymmer med att driva sin verksamhet vidare. Det nuvarande systemet andas varken flexibilitet eller arbete med patienten i centrum.

 

Centerpartiet vill därför se till att avtalen förändras så att alltför stränga regler inte hindrar vårdcentraler från att erbjuda sina patienter terapeutisk behandling. I en tid där den digitala utvecklingen går framåt i en rasande takt måste vi skapa utrymme för vårdcentraler att anpassa sin verksamhet för att locka terapeuter och patienter, både fysiskt och digitalt. Centerpartiet vill att KBT-behandling enklare ska kunna anpassas till individens behov, genom skräddarsydda behandlingstider och iKBT. Detta skapar både ett effektivare och ett mer tillgängligt sjukvårdssystem, för hela Skåne.

 

Vi måste helt enkelt se till att den digitaliseringsprocess som äntligen påbörjats också går hand i hand med ett regelförenklande. Ett målmedvetet arbete för en flexibel och attraktiv arbetsmiljö som kan anpassas efter patienternas behov är nyckeln till att öka tillgången till terapeuter på vårdcentraler. Det är nu av vikt att vi växlar vi upp arbetet för att göra det enklare för vårdcentraler att kunna erbjuda både fysisk och digital KBT.

 

Birte Sandberg (C)

Ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd

 

Ann Hörnebrant-Sturesson (C)

Ledamot i Region Skånes primärvårdsnämnd

 

Warda Fatih (C)

Ersättare i Region Skånes primärvårdsnämnd