Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mariamottagningarna behöver höjda anslag

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare i Region Skåne.
Foto: JENNIE LARSSON / REGION SKÅNE
Fredrik Hanell (MP), ledamot i Region Skånes psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnd.
Foto: JENNIE LARSSON / MP SKÅNE
Stefana Hoti (MP), partiföreträdare Miljöpartiet i Malmö.
Foto: MP MALMÖ

Mariamottagningarna behöver kraftigt höjda anslag, fler medarbetare och mer resurser för att nå yngre skåningar, skriver Mätta Ivarsson (MP), Fredrik Hanell (MP) och Stefana Hoti (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vilda är bara 13 år när hennes langare ger henne en gratis karta tramadol. Sedan går det snabbt utför, rakt ner i helvetet.

I höstas sände Sveriges Radio den uppmärksammade dokumentärserien Tramadoltjejerna. Vilda överlever, men det gör inte hennes bästa kompis. 

”Det är lättare”, säger en annan av de intervjuade, ”att få tag i tramadol än godis”.

Även här i Skåne har larmen duggat tätt om att missbruket av tramadol ökat stort. Det är en utveckling som pågått i flera år. Den skånska polisen vittnar om att narkotikaanvändandet går ner i åldrarna. I dag möter polisen 14-åringar och ännu yngre som hamnat i missbruk.

För att hjälpa barn och unga som fastnat eller riskerar att fastna i ett missbruk måste hela samhället hjälpas åt. Miljöpartiet vill därför se kraftiga satsningar på förebyggande åtgärder och så tidig hjälp som möjligt.

I dag finns det stora brister i det förebyggandet arbetet i Skåne. De Mariamottagningar som Region Skåne och skånska kommuner driver tillsammans för att hjälpa ungdomar med alkohol- och narkotikaproblem lider av underfinansiering och låga personaltal. Antal medarbetare per ungdom i målgruppen är väsentligt lägre på Mariamottagningen i Malmö jämfört med Stockholm och Göteborg. 

Samtidigt möter de skånska mottagningarna oftare ungdomar och unga vuxna med tyngre droganvändande, större sociala problem och trassligare barndomar bakom sig än mottagningarna i Stockholm och Göteborg. Det är en ekvation som inte går ihop.

Inte bara tar ungdomarna i Malmö i högre utsträckning tyngre droger, de använder dessutom droger oftare. Nästan två av tre av de unga som får behandling på Maria Malmö tar sin huvudsakliga drog mer än två till tre gånger i veckan. I Göteborg gör inte ens hälften det och i Stockholm är siffran en av fem.

En förklaring är att mottagningen i Malmö, och resten av Skåne, i större utsträckning tar emot unga vuxna i stället för tonåringar. I Skåne är maxåldern satt till 24 år, mot 19 år i Stockholm. Det syns också i statistiken: I Malmö är medianåldern på de som kommer till mottagningen 18 år, mot 16 år i Stockholm.

I klartext betyder det att mottagningarna i Stockholm har ett tydligare fokus på att nå högstadie- och gymnasieelever i ett tidigt skede, innan droganvändandet har accelererat. I Skåne riskerar tvärtom skolelever att hamna mellan stolarna och inte få hjälp i tid.

Miljöpartiet tycker därför att det är hög tid att bygga ut Mariamottagningarna i hela Skåne. Mottagningarna behöver kraftigt höjda anslag, fler medarbetare och mer resurser för att nå yngre skåningar. 

I en motion vi lämnat i regionfullmäktige i dagarna föreslår vi att Region Skåne, tillsammans med kommunerna, snarast förstärker de skånska Mariamottagningarna.

Vår uppmaning är enkel: satsa mer på det drogförebyggande arbetet. Se till att Mariamottagningarna får tillräckligt med resurser för att nå skolelever så tidigt som möjligt, innan problemen blir för stora. 

I Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings årliga enkät om droganvändning hos skolelever svarar 16 procent av gymnasieeleverna i årskurs 2 i Malmö att de använt narkotika de senaste två månaderna.

Med så höga siffror är det ofattbart att det enbart finns en, dessutom liten, Mariamottagning i Sveriges tredje största stad. Miljöpartiet vill därför att regionen och kommunen snarast tar fram förslag på hur verksamheten kan utökas. 

Från kommun efter kommun kommer larm om ökad narkotikaförsäljning och yngre som hamnar i missbruk. Därför vill vi också satsa på mobila mottagningar, för att enklare nå ungdomar i mindre kommuner utan en fysisk Mariamottagning.

Narkotikan skördar liv. Den slår sönder familjer och göder kriminaliteten. Missbruket skapar mänskliga tragedier och river stora hål i samhället. Just därför måste Region Skåne och kommunerna satsa mycket mer på att hjälpa ungdomar som hamnat eller riskerar att hamna i ett missbruk.


Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare i Region Skåne


Fredrik Hanell (MP)

Ledamot i Region Skånes psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnd


Stefana Hoti (MP)

Partiföreträdare Miljöpartiet i Malmö