Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Människor är sjuka även på landsbygden

Sofia Nilsson (C), riksdagskandidat från Broby.
Foto: CENTERPARTIET

För Centern har det aldrig varit någon överraskning att det faktiskt bor folk i hela landet. Men för Socialdemokraterna verkar det vara en nyfunnen insikt vart fjärde år. På landsbygden finns det medborgare som betalar skatt. De har rätt att förvänta sig en fungerande primärvård, skriver riksdagskandidaten Sofia Nilsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Läkarbristen i nordöstra Skåne är stor och situationen är alarmerande. I hela den skånska primärvården är Hässleholmsområdet värst drabbat. Och nästan varannan läkartjänst i Göinge är vakant. 


Patienter behöver ha en fast läkarkontakt och det är inte bra när personer med långvariga problem skyfflas runt mellan olika läkare. Och det är verkligen inte bra när en stor del av läkarbristen i primärvården åtgärdas med hyrläkare. Syftet med dessa är att de tillfälligt ska ersätta ordinarie läkare. 


För Centerpartiet har det aldrig varit någon överraskning att det faktiskt bor folk i hela landet, även på landsbygden. För Socialdemokraterna verkar det dock komma som en nyfunnen insikt vart fjärde år. Det är inte tillräckligt bra.


Det måste gå att leva och verka i hela landet. Oavsett om du bor i Hässleholm eller i Stockholm. Detta vet Centerpartiet och är det enda parti som konsekvent driver en politik för hela landet som minskar klyvningen av Sverige. 


För att hela landet ska leva måste det finnas en fungerande primärvård. Så att det går att få bra vård och vård i rätt tid. Men om det inte finns läkare och sjuksköterskor så kan inte primärvården fungera. Det vill vi i Centerpartiet ändra på.


En stor utmaning för primärvården är bristen på läkare. En brist som den rödgröna regeringen har ignorerat hela mandatperioden. Därför saknas det i dag 2 700 allmänläkare i Sverige, enligt Läkarförbundet, för att primärvården ska fungera. 


Vi i Centerpartiet ser landsbygden som en viktig resurs för Sverige. Här odlas vår mat, här vårdas viktiga naturvärden och skapas tillväxt i alla olika småföretag som finns här. Viktigast av allt: På landsbygden finns det medborgare som betalar skatt och har rätt att förvänta sig en fungerande primärvård och tillgång till läkare.


För att en by ska bli attraktiv att bo, leva och etablera sig i måste det finnas fungerande samhällsservice. Vilket innebär en primärvård som fungerar och kan vara den trygghet som gör det möjligt att skapa sig ett liv utanför storstäderna.

Centerpartiet vill göra det mer attraktivt för läkare att jobba inom primärvården och har därför lagt ett antal förslag som uppnår just detta:


Gör det enklare att starta mindre och personalägda vårdcentraler. I dag är det bara specialistläkare i allmänmedicin som får driva vårdcentral. Dessutom måste vårdcentralen ha ett brett utbud av kompetenser. Dessa krav vill Centerpartiet ändra för att små, personägda vårdcentraler ska kunna växa fram.


Sätt ett tak på hur många patienter som kan lista sig hos en läkare. I dag kan en läkare ha i princip hur många patienter på sin lista som helst, vilket gör att många läkare bränner ut sig.


Öppna dörren för läkare inom andra specialiteter eller erfarna så kallade leg-läkare, det vill säga icke-specialister, att jobba inom primärvården.


Detta är tre skarpa förslag som hjälper till att få bukt med läkarbristen i primärvården och gör det lättare att öppna vårdcentraler i till exempel Hästveda, Tollarp och Lönsboda. 


Dessutom krävs det utökad valfrihet för att primärvården ska fungera även på landsbygden. För det är du som patient som ska styra och inte systemet. En högre valfrihet ger också högre löner och en bättre arbetsmiljö vilket är ytterligare en viktig faktor för att minska på läkarbristen.


Ökad patientmakt och större valfrihet kopplat med nya möjligheter för enskilda läkare och sjuksköterskor ser vi i Centerpartiet som en framgångsrik väg framåt för att minska klyvningen av Sverige och Skåne. 


Centerpartiet är det enda partiet i Sveriges riksdag som på allvar arbetar för att hålla ihop hela landet och minska klyvningen mellan stad och landsbygd. Centerpartiet står för en helt annan riktning. När andra bara ser problem, ser vi potential. När andra sprider oro, skapar vi trygghet.


För Centerpartiet är vägvalet klart. Sverige ska röra sig framåt. Det kan vi endast göra med en konstruktiv och medmänsklig politik som ser hela landet. Det är den jag har valt och kommer att driva i riksdagen. Vilken väg väljer du?


Sofia Nilsson (C)

Riksdagskandidat från Broby

Förste vice ordförande i Östra Göinges kommunstyrelse