Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Människomoment i Malmökiosken

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö. Foto: FREDERIK JEDLID
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Malmö blir bättre varje dag tack vare de som gnetar vidare i butiker med produkter från hela världen, eftersom Malmöbor kommer från hela världen. Tack för alla människo-moments ni skapar, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) från Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag cyklade hem genom Malmö en sen kväll nära midnatt för några år sedan. Jag var hungrig men det mesta var stängt och plånboken var inte så full som man hade kunnat önska. Coop och Ica och alla de andra kedjorna hade stängt sedan länge. Men med en liten omväg på ett par hundra meter nådde jag Ängelsholmsgatan och Bagdad Livs. Denna grönhandlare, chipspusher, affischeringsyta och nattlig frälsare. Jag köpte mat - vad kommer jag inte ihåg, men det var nog varken makaroner eller döda djur i glas - och pratade kort med killen i kassan. Jag lämnade med ett trött tack i dörren på väg ut. Och glömde min plånbok. Det upptäckte jag dock först nästa dag när killarna på Bagdad Livs hade letat upp mitt mobilnummer och berättade att plånboken låg och väntade på mig i butiken.

 

Det var ett människomoment. Ett ögonblick då en främmande blir till en människa. Inte så mycket mer. Inte mindre. Men en människa det går att ha en relation till. En människa som inte bara definieras av det flyktiga första ytliga intrycket. Fler sådana moments behövs. 

 

Det gäller inte minst intrycket av vardagens hjältar som jobbar och kämpar för att försörja sig själv. De som jobbar lite hårdare och ger lite mer. De som gjort allt för att försörja sig själv. Och som i många fall jobbar medan vi andra hoppar runt midsommarstången till små grodorna.

 

Men som ändå får se sig bli värderat på andra grunder än sina grannar. 

 

Jag pratar om de som äger den där kiosk, livs, frisör, restaurang eller vad det nu är som alltid har öppet och driva med hjärta. Och som startats av människor med ursprung utanför Sverige. 

 

Det är dags att hylla dessa - ofta små - hörnstenar i vad som gör Malmö till vår stad, oavsett vad andra tycker. Ni förtjänar ett stort tack för att ni kämpar på genom dygnets alla ljusa timmar. 

 

Till familjen som äger Närlivs på Sölvesborgsgatan och jobbar sena kvällar med att flytta tunga rissäckar.

Till min lokala handlare som fortsätter hålla öppet även om de rånats flera gångar. 

Till den indiska butiken på Dalaplan som gjort det möjligt att servera nyfriterade pappadums hemma. 

Till asiatiska supermarknaderna på Möllan som öppnat mina ögon för såser, soppor och grönsaker. 

Till Chantelle som byggde upp sin salong igen efter brandattentatet som förstörde hennes livsverk. 

Till ägaren av kemtvätten som gratis berättade för en pojke hur han kunde fixa ett blixtlås i stället för att lämna in det. 

Till Halid på Dalaplan som är så mycket en del av människors liv på torget att kunderna firar hans födelsedag. 

Till kvinnan på Per Albin Hanssons väg som höll butiken öppen så länge hon orkade. 

Till alla sklep polski som fortsätter erbjuda mina gamla grannar hemlandets rätter på burk och i chark. 

Till Jalla Jalla som räddat lunchar, kvällar och sena nätter. 

Till Youssif på Orient House vars glädje och grillade aubergine i falafel eller kycklingkebab gjorde luncharna på mitt första jobb i Malmö till en lite bättre upplevelse. 

 

Jag kommer inte på grund av de många konstiga burkarna och glasen jag nog i ärlighetens namn aldrig kommer köpa, eller de dreadade hårförlängningarna. Men jag är glad att ni erbjuder det era kunder vill ha. För det är ju så vi får Sverige att gå runt. 

Jag kommer inte på grund av er bakgrund. Men jag uppskattar historierna ni delar med er av från liven ni lever och levt innan ni - som jag - kom hit. 

 

Och jag vet att det inte alltid varit lätt att förstå varandra med konversationer där blattesvenska mixas med danskskånska. Men det går ju för att vi vill. 

 

Så därför ett stort tack för att ni finns. Tack för att ni kämpar trots all motgång. Och tack för alla människomoments ni skapar. Ni skapar ett bättre Malmö. 

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö