Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: JENS OHLSSON
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: JENS OHLSSON

Malmös trygghet kräver vetenskapliga lösningar

Publicerad

Varför vände SD i frågan om att införa en socialt hållbar modell i Malmö, undrar Socialdemokraternas kommunalråd Andreas Schönström.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) ger sig i en debattartikel på Kvällsposten Debatt in i diskussionen om hur vi ökar trygghetskänslan i Malmö, med att ”Sverigedemokraterna vill att alla brott ska bekämpas”. Visserligen en sympatisk målsättning, men det skapar inte den eldigaste debatten.

 

Vi som samhälle ska finnas till hands tidigt med stöd och hjälp till den som riskerar att hamna i kriminella sammanhang eller som vill hoppa av ett liv som brottsling. Den som ändå väljer att bryta mot lagen ska veta att vi som samhälle kommer göra vårt yttersta för att få bort personen från gatan. 

 

De 200 unga män som enligt polisen ligger bakom de flesta grova våldsbrotten i Malmö agerar helt utan hänsyn till stadens övriga 330 000 invånare och ska lagföras. Framsteg görs med såväl fällande domar som fulla häktes- och arrestutrymmen. Regeringen har också skärpt lagstiftningen, beslutat om 10 000 fler poliser, en polisutbildning i Malmö och stärkt tullen här med ytterligare 80 tjänster.

 

Men det går inte bara att peka finger och kräva att andra ska göra jobbet. I ett nytt trygghetspolitiskt program föreslår vi i Socialdemokraterna i Malmö flera åtgärder för kommunen att införa:

 

• Den som bevittnar ett brott ska känna sig trygg i att anmäla och även att medverka under rättsprocessen. Vi vill inrätta ett särskilt kommunalt vittnesstöd.

• Utöka den vuxna närvaron i otrygga miljöer, med fältarbetare, avhopparverksamhet, städpatruller och nattvandrare.

• Hembesök av både socialtjänst och polis hos unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet.

• Kameraövervakning på brottsutsatta platser där många rör sig.

• Inrätta en kommunal tipsfunktion till att även omfatta upplevelser av otrygghet i staden.

 

Vårt program innefattar också förslag som kräver nationella beslut. Till exempel att hela rättskedjan måste vara i gång även kvällar och helger, bort med straffrabatter för drogförsäljare, förbud mot skyddsvästar för privatpersoner. Våra förslag tar också upp kvinnofrid, hedersvåld, drogförebyggande arbete och våldsbejakande extremism.

 

Förra året blev Malmö första stad i Europa att införa det brottsförebyggande styrsystemet CTC (Communities that care). Med modellen görs noggranna analyser av olika områden i staden för att upptäcka riskfaktorer i tid för att unga inte ska hamna i kriminalitet. Den innehåller också vetenskapligt beprövade metoder för att motverka varje riskfaktor.

 

Det är en stor investering på lång sikt för social hållbarhet i alla Malmös delar. Den här modellen stödde även Sverigedemokraterna när den först presenterades, men när det kom till beslut i kommunstyrelsen ändrade SD sig för att i stället gå på Moderaternas linje att rösta emot. Varför?

I stället för vetenskapliga metoder får vi de gamla vanliga lösningarna från SD: hårdare gränskontroll och stopp för nyanlända. 

 

Det hedrar ändå Magnus Olsson att SD i Malmös förslag från 2017 om att skicka in militära trupper mot Malmöborna har tagits bort från partiets trygghetsförslag.

 

Andreas Schönström (S)

Kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag