Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmös trygghet kräver vetenskapliga lösningar

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: JENS OHLSSON

Varför vände SD i frågan om att införa en socialt hållbar modell i Malmö, undrar Socialdemokraternas kommunalråd Andreas Schönström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) ger sig i en debattartikel på Kvällsposten Debatt in i diskussionen om hur vi ökar trygghetskänslan i Malmö, med att ”Sverigedemokraterna vill att alla brott ska bekämpas”. Visserligen en sympatisk målsättning, men det skapar inte den eldigaste debatten.

 

Vi som samhälle ska finnas till hands tidigt med stöd och hjälp till den som riskerar att hamna i kriminella sammanhang eller som vill hoppa av ett liv som brottsling. Den som ändå väljer att bryta mot lagen ska veta att vi som samhälle kommer göra vårt yttersta för att få bort personen från gatan. 

 

De 200 unga män som enligt polisen ligger bakom de flesta grova våldsbrotten i Malmö agerar helt utan hänsyn till stadens övriga 330 000 invånare och ska lagföras. Framsteg görs med såväl fällande domar som fulla häktes- och arrestutrymmen. Regeringen har också skärpt lagstiftningen, beslutat om 10 000 fler poliser, en polisutbildning i Malmö och stärkt tullen här med ytterligare 80 tjänster.

 

Men det går inte bara att peka finger och kräva att andra ska göra jobbet. I ett nytt trygghetspolitiskt program föreslår vi i Socialdemokraterna i Malmö flera åtgärder för kommunen att införa:

 

• Den som bevittnar ett brott ska känna sig trygg i att anmäla och även att medverka under rättsprocessen. Vi vill inrätta ett särskilt kommunalt vittnesstöd.

• Utöka den vuxna närvaron i otrygga miljöer, med fältarbetare, avhopparverksamhet, städpatruller och nattvandrare.

• Hembesök av både socialtjänst och polis hos unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet.

• Kameraövervakning på brottsutsatta platser där många rör sig.

• Inrätta en kommunal tipsfunktion till att även omfatta upplevelser av otrygghet i staden.

 

Vårt program innefattar också förslag som kräver nationella beslut. Till exempel att hela rättskedjan måste vara i gång även kvällar och helger, bort med straffrabatter för drogförsäljare, förbud mot skyddsvästar för privatpersoner. Våra förslag tar också upp kvinnofrid, hedersvåld, drogförebyggande arbete och våldsbejakande extremism.

 

Förra året blev Malmö första stad i Europa att införa det brottsförebyggande styrsystemet CTC (Communities that care). Med modellen görs noggranna analyser av olika områden i staden för att upptäcka riskfaktorer i tid för att unga inte ska hamna i kriminalitet. Den innehåller också vetenskapligt beprövade metoder för att motverka varje riskfaktor.

 

Det är en stor investering på lång sikt för social hållbarhet i alla Malmös delar. Den här modellen stödde även Sverigedemokraterna när den först presenterades, men när det kom till beslut i kommunstyrelsen ändrade SD sig för att i stället gå på Moderaternas linje att rösta emot. Varför?

I stället för vetenskapliga metoder får vi de gamla vanliga lösningarna från SD: hårdare gränskontroll och stopp för nyanlända. 

 

Det hedrar ändå Magnus Olsson att SD i Malmös förslag från 2017 om att skicka in militära trupper mot Malmöborna har tagits bort från partiets trygghetsförslag.

 

Andreas Schönström (S)

Kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!