Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös företag behöver ta del av statliga coronastödet

När stöd kommer från nationellt håll måste Malmö Stad göra allt i sin makt för att hjälpa stadens näringsliv, skriver Charlotte Bossen (C) och Niels Paarup-Petersen (C).Foto: COLOURBOX
Charlotte Bossen (C), gruppledare Malmö fullmäktige.Foto: PRESSBILD
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot Malmö.Foto: ANNA W THORBJORNSSON

Många av Malmös företag går på knäna. Därför anser vi att en del av de extra pengarna från staten bör gå till det lokala näringslivet. Slopa kommunala tillsynsavgifter och andra taxa-reglerade avgifter, skriver Charlotte Bossen (C) och Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat förutspå den här situationen.” 

Ägaren till den lokala indiska krog där vi hämtat middag ser bekymrat på oss. Restaurangen ekar tom på gäster. Han har varit krögare i många år. Nu är framtiden oviss. 

 

Coronakrisen lämnar ingen oberörd. Rädsla för att bli smittad, att smitta, sjukfrånvaro och nedstängda delar av samhället. När många nu tvingas till isolering och distansering har även många företag en osäker tillvaro.  

 

Under de senaste veckorna har vi haft tät kontakt med företag och branschorganisationer. De är alla bekymrade. Konkurser, permitteringar och varsel riskerar att slå hårt mot både de enskilda företagen. Men också mot Malmös tillväxt, arbetsmarknad och ekonomi. Centerpartiet, tillsammans med Liberalerna och regeringen, har lagt en rad satsningar, senast för att stärka våra kommuner och regioner ekonomiskt. Över 10 miljarder kommer att fördelas bland landets kommuner i år. Det innebär drygt 350 miljoner extra till Malmö stad år 2020. Även kommande år får Malmö hundratals miljoner extra i kassan med denna senaste satsning. Något vi i Centerpartiet är mycket positiva till.

 

Många av Malmös företag går på knäna i spåren av pandemin. Därför anser vi att en del av de extra pengarna bör användas till att underlätta för det lokala näringslivet och inte enbart gå in i den kommunala kassan. Det är små- och medelstora företag som bygger vår stad. Utan dem, inga jobb och ingen skattekraft, grunden för kommunens ekonomi.

 

Malmö brottades redan innan pandemin med hög arbetslöshet och låg skattekraft. Otrygghet och fattigdom har kommit att sätta staden på kartan. Samtidigt är Malmö en företagsstad. Innovation, forskning och besöksnäring har kommit att göra kommunen till en viktig tillväxtmotor i Skåne och norra Europa. För att Malmös ekonomi och arbetsmarknad ska stå stark även i framtiden krävs att vi erbjuder goda villkor för våra företag även i kristider. 

 

När stöd kommer från nationellt håll måste Malmö Stad göra allt i sin makt för att hjälpa stadens näringsliv. Både för de många hårt arbetande företagarnas skull men också för att restauranger, hotell och andra företag är helt avgörande för jobbförsörjningen samt Malmös ekonomi och attraktivitet. 

 

I slutet av mars presenterade Malmös kommunledning ett åtgärdspaket för att hjälpa stadens företag under coronakrisen. Där tog man bland annat beslut om att ge företag möjlighet till anstånd med hyra och att avstå från hyreshöjning. Åtgärderna är välkomna. Men betydligt fler och kraftigare åtgärder behövs. Innan åtgärdsförslaget togs fram försökte Centerpartiet att spela in fler och kraftfullare förslag till åtgärder för att stödja stadens företag, förslag som vi tyvärr inte vann gehör för. Därför lägger vi nu fram dem igen.

 

Centerpartiet i Malmö har därför lämnat in ett nämndsinitativ till Malmö kommunstyrelse. Där föreslår vi att en del av de statliga extra pengarna ska läggas på våra företag:

Slopa samtliga kommunala tillsynsavgifter, ansökningsavgift och andra taxa-reglerade avgifter under år 2020 för våra företag. Och återbetala avgifter som redan tagits in under året.

 

Halvera hyrorna för företag i kommunens fastigheter som haft omsättningsnedgång på minst 30 procent.

 

Ge hemmastuderande Malmöungdomar en kredit på 75 kronor per dag att köpa takeaway lunch för hos stadens restauranger. 

 

För många företag är konkursen nu nära. Genom att presentera kraftfulla åtgärder både på kommunal och på statlig nivå ger vi nu företagen ett andhål. För företagen behövs och är livsviktiga för Malmö. Därför vill vi rikta ett stort tack till alla stadens företagare som håller ut i dessa kristider. Men vi sätter också vår förhoppning till att kommunstyrelsen kommer att rösta igenom vårt förslag. Centerpartiet är redo att ta ansvar och diskutera med övriga partier om ännu fler åtgärder. Vi vill ha ett levande Malmö även efter att coronakrisen är över. Och ett levande Malmö förutsätter ett levande näringsliv.

 

Charlotte Bossen (C) 

Gruppledare i Malmö fullmäktige

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot för Malmö