Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös föreningsliv viktig kraft för trygghet

Frida Trollmyr (S), kultur- och fritidskommunalråd i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Tony Rahms (M) påstående om minskad föreningsaktivitet i Malmö är rent felaktig, skriver kultur- och fritidskommunalrådet Frida Trollmyr (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaternas fullmäktigeledamot i Malmö Tony Rahm skriver på Kvällsposten Debatt att föreningsaktiviteten i Malmö skulle öka om utbetalningarna av försörjningsstöd minskade. Den långsökta kopplingen baserar han på att föreningsaktiviteten är högst bland personer i socioekonomiskt starka grupper. Genom att sänka försörjningsstödet ska alltså föreningsaktiviteten öka. Jag ser inte varför det ena måste utesluta det andra.


LÄS MER: KVP DEBATT: Minska utanförskapet och gagna föreningslivet 


Jag håller med Tony Rahm om att minskat försörjningsstöd är vägen framåt för Malmö. För det innebär att fler Malmöbor är självförsörjande och kan åtnjuta den frihet som kommer med ett arbete. Det finns ingen djupare klyfta än den mellan den som är arbetslös och den som har ett arbete, och därför är jobbfrågan alltid Socialdemokraternas viktigaste fråga. Därför är det glädjande att antalet hushåll som behöver försörjningsstöd minskar för tredje året i rad. Men vi vill mer – alla som kan jobba ska jobba.


I övrigt håller jag inte med Tony Rahm (M). För det första är påståendet om minskad föreningsaktivitet rent felaktig. Antalet föreningar i Malmö växer stadigt, bara i år har det startats 80 nya föreningar, och aktiviteterna blir fler. Detta är möjligt tack vare att vi satsar stort på stadens föreningsliv. Genom stöd till lokaler och utbildning ser vi till att föreningarna får riktigt bra förutsättningar att bedriva sina verksamheter och göra att unga som gamla Malmöbor kan ta del av ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. För det andra går endast fyra promille av fritidsnämndens föreningsstöd till projekt. För att inte tala om alla arbetstillfällen som föreningslivet bidrar till, eller om glädjen i att umgås med andra och ägna sig åt aktiviteter som man tycker om. Föreningslivet kan också spela en betydande roll för att barn och unga inte ska hamna snett. Det är viktigt att ha någonstans att ta vägen efter skoltid, precis som det är viktigt att ha förebilder och andra vuxna runt sig än den egna familjen.


Jag tror på ett starkt föreningsliv och är stolt över våra många satsningar som gör Malmö till en kultur- och fritidsstad att räkna med. Föreningslivet skapar jobb och bidrar till delaktighet, trygghet och integration – motsatsen till utanförskap. Det är grunden till stadens många sportsliga framgångar och till uppskattade arrangemang som Malmöfestivalen och Malmö Sommarscen. Och vad vore sommar-Malmö utan allt detta?


Frida Trollmyr (S)

Kultur- och fritidskommunalråd i Malmö