Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös barn har rätt att förvänta sig mer av L och S

Stefana Hoti (MP), partirepresentant Miljöpartiet i Malmö.
Foto: MP MALMÖ

Malmö behöver både skolgårdar och parker, inte minst eftersom vår stad redan har minst grönyta per invånare av Sveriges storstäder, skriver Stefana Hoti (MP) i en replik till Sara Wettergren (L) och Rose-Marie Carlsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sara Wettergren (L) och Rose-Marie Carlsson (S) vill krympa förskolegårdarna och låta barnen leka i parker i stället, vilket de skriver i sin replik på Kvällsposten Debatt. Deras lösning är att anlägga parker som i princip håller samma standard som förskolegårdar. För oss i Miljöpartiet låter det som att de tar en lång omväg för att göra Malmö till en sämre stad för barn.

Det stämmer att ingen har provat att bygga förskolor med minimala förskolegårdar och som slussar ut barnen i parken. På goda grunder, då den kunskap som finns kring att samlokalisera förskolegårdar och parker säger att det är en dålig idé. Forskningen visar att förskolebarnen är ute mindre och att den fria leken blir lidande när de behöver ta sig till en park för att leka. Och frågan är faktiskt redan utredd av Malmö stads tjänstepersoner. Men styret gillade inte vad utredningen kom fram till, nämligen att deras förslag skulle innebära en försämring för barnen.

Miljöpartiet väljer att prioritera det som är bäst för barnen, både när staden byggs tätare och när den växer med nya områden. Malmö behöver både skolgårdar och parker, inte minst eftersom vår stad redan har minst grönyta per invånare av Sveriges storstäder. När Malmö förtätas ser vi hellre att bilarna får maka på sig och att förskolor och grönska får större utrymme. Och i Malmös nya områden ser vi en möjlighet att göra rätt från början. Där vill vi ge barnen förskolegårdar med hög kvalitet och gott om utrymme, och samtidigt skapa parker där både vuxna och barn trivs. Vi vill helt enkelt bygga en stad där grönområden och barns lek värderas högre än bilar, asfalt och parkeringar.

Vi förstår att det är enklare för skolkommunalrådet Wettergren (L) att ge sig på barnens skolgårdar, i stället för att kämpa för en stad som prioriterar barns bästa. Vi förstår att det är mindre besvärligt att låta barnen gå till parken för att leka, i stället för att ställa krav på förskolorna att ge barnen tillräckligt stora skolgårdar. Men det gör inte politiken bättre, det gör den bara fegare. Malmös barn har rätt att förvänta sig mer av de ledande skolpolitikerna.


Stefana Hoti (MP)

Partiföreträdare Miljöpartiet i Malmö