Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmös äldre vinner på maktskifte

Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Torsten Elofsson, ordförande Kristdemokraterna Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN

Carina Nilsson (S) verkar inte förstå värdet i att ge äldre ökad valfrihet, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) och Torsten Elofsson (KD) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Carina Nilsson (S) skriver i sin replik att hon inte tror att några av problemen inom Malmös äldreomsorg löses av införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV). Hon tycks inte förstå värdet i att ge äldre möjlighet att välja utförare i äldreomsorgen. Det finns ett egenvärde i att kunna välja och välja bort utförare i välfärden – även när man blivit gammal. Att ges möjlighet till egna val för att tillgodose sina egna behov ger ökad livskvalitet. 

 

LÄS MER: KVP DEBATT: LOV leder inte till högre kvalitet 

 

Att Carina Nilsson inte är alarmerad över att Malmö ligger på femte sämsta plats av 288 svenska kommuner vad gäller bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten är illavarslande. 

 

Hon har visserligen rätt i att rankingen inte säger något om den absoluta kvaliteten, utan bara om var Malmö ligger i förhållande till andra delar av Sverige. Men däremot säger kvalitetsindikatorerna bland annat att det i de högst placerade kommunerna på listan är fler än dubbelt så många äldre som svarar att de är nöjda med bemötande, trygghet och förtroendet för hemtjänstpersonalen. 

 

Det om något visar på gapet mellan Malmö och mer välfungerande kommuner. Skillnaden borde få varningsklockorna att ringa hos det rödgröna styret i Malmö. Förbättringspotentialen i den service man ger äldre malmöiter är enorm. Socialdemokraterna vill säkert väl, men Carina Nilssons replik pekar på att engagemanget för att göra sitt yttersta för att förbättra äldreomsorgen inte verkar finnas där fullt ut. Att S styrt Malmö de senaste 24 åren är säkert en bidragande orsak. 

 

Det finns inget rimligt i att man ska kunna fortsätta driva hemtjänsten i ett kommunalt monopol när kvalitetsbristerna är så stora. Malmös modell har inte fungerat. Det är hög tid att börja se privata utförare som en del av välfärden - naturligtvis med lika hårda kvalitetskrav som vi vill se på den offentligt drivna omsorgen. Vi vill dessutom tillsätta en äldreombudsman för att bevaka de äldres intressen och rättigheter.

 

Samtidigt har medialt uppmärksammade fackliga rapporter visat att den kommunala hemtjänstpersonalen ofta går på knäna. Även personalen har mycket att vinna på att få möjlighet att välja mellan flera arbetsgivare. 

 

Det är också fortsatt ett faktum att biståndsbedömningen till särskilda boenden i Malmö är hård. Det är bland annat mot bakgrund av det som vi vill införa en platsgaranti för de över 85 som vill få plats på äldreboende. Förra året fick 14 procent av de som sökte plats vid äldreboende i Malmö avslag. Malmös äldre har mycket att vinna på ett maktskifte i kommunen.

 

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö

Torsten Elofsson (KD), toppkandidat i kommunvalet i Malmö