Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöpolisen behövs till annat än att jaga tiggare

Charlotte Bossen (C), gruppledare Malmö.Foto: EVELINA REUTEFORS

Ett tiggeriförbud i Malmö skulle bara skapa nya utmaningar för tiggare, kommunen och polisen, skriver Malmöcenterns gruppledare Charlotte Bossen inför kommunstyrelsens sammanträde i dag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tiggeriförbud i olika former har debatterats vilt inte minst i Skåne, ofta lyft av representanter för Sverigedemokraterna. På onsdag lyfts förslaget i Malmö kommunstyrelse – ett förslag Centerpartiet i Malmö kommer rösta nej till. Det är inte rimligt att göra människors behov av hjälp olaglig. 

 

Tiggeri är en sista utväg som lämnar många människor utsatta och osäkra. Tiggeri är en utmaning i hela Europa. Tiggeriförbud kommer inte till botten av problemet utan flyttar dem endast till andra platser. Tiggare i Sverige faller ofta i kategorin utsatta EU-medborgare. Människor som nästan alltid stöts ut ur samhällen och har små chanser att få jobb eller försörja sin familj.

 

Vi måste arbeta för att människor, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att bli en del av samhället, arbeta och försörja sig själva. Det handlar om människor som inte ska mötas med förbud och fler kränkningar. Förbudet skapar bara nya utmaningar för tiggare, kommunen och polisen. 

 

Magnus Olsson (SD) pekar i en debattartikel på Kvällsposten Debatt på beslutet om tiggerifria zoner i Vellinge. Debatten om frågan var lång och gällde en person som hade tillstånd att vara där från markägaren. Något som däremot blev ett problem efter beslutet i Vellinge var att människor tog sig friheten att trakassera kommunens enda tiggare till punkten då hon lämnade kommunen. Symbolpolitik slösar bort tid och pengar och straffade en utsatt människa. Det var vad som hände med Vellinges tiggeriförbud.

 

Centerpartiet ser de stora problemen med tiggeri. Det är inte ett hållbart sätt att leva. Men hur vi hanterar den utmaningen bäst och våra resurser gör mest nytta måste ses över. Att slå mot individer som lever i fattigdom och utanförskap, en lösning enligt SD, är fel väg. Polisens fokus bör ligga på att arbeta mot eventuellt kriminella organisationer runt tiggare. 

 

De senaste åren har det rapporterats om människohandel kopplat till tiggeri och 12 personer dömdes 2018 för människohandel för tiggeri. Året innan dömdes två personer för samma brott. Det har lyfts att offren utsatts för våld i större omfattning än man sett tidigare. Handel av människor i koppling till tiggeri måste motarbetas. Polisen har redan i dag är mycket att göra, med begränsade resurser. Ordningsmaktens tid bör inte användas för att jaga människor som passivt ber om hjälp.

 

Centerpartiet kommer att rösta mot Sverigedemokraternas förslag om tiggerifria zoner i Malmö. Insatser behövs för att hjälpa människor ur fattigdom och in i samhället, inte för ökat utanförskap. Det är fel att förbjuda saker för att de är jobbiga att se.

 

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare Malmö