Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmömoderaterna sprider ogrundad rädsla och oro

David Ehle, redaktör och skribent på nättidningen Motargument.se
Foto: PRESSBILD
Limhamns sjöstad.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Fakta är att den faktiska utsattheten för brott på Limhamn minskat den senaste femårsperioden, skriver David Ehle.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaternas oppositionsråd i Malmö Torbjörn Tegnhammar rycker på Kvällsposten Debatt ut till försvar för vilka han tror bär en generell uppfattning hos Limhamnsborna. Tegnhammar attackerar politiska motståndare som uttrycker sitt stöd till att hyresrätter blandas med bostadsrätter och radhus i Limhamns sjöstad. 

Argumentationen bygger på att oro och känsla av otrygghet är fakta. Men det är inte fakta. Oro och känsla av otrygghet är just känslor. Känslor står inte alltid i relation till hur det ser ut i verkligheten. Mycket av dessa känslor orsakas av propaganda som Malmömoderater och sverigedemokrater i Malmö pytsar ut. Argumentationen underblåser oron och många människor accepterar den Malmöbild som målas upp. Oppositionen i Malmö, bland annat Tegnhammar, spelar på människors känslor, genom att argumentera för att oro skulle vara en anledning till att inte arbeta med integration. 

Fakta är att den faktiska utsattheten för brott på Limhamn minskat den senaste femårsperioden. En mindre andel Limhamnsbor utsätts för fysiskt våld och stölder i dag än för fem år sedan. Den årliga trygghetsundersökningen och polisen på Limhamn bekräftar statistiken. 

Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid Malmö universitet, uttrycker i Kvällsposten att integration via mixade boendeformer måste göras i såväl miljonprogrammen, exempelvis Holma, Kroksbäck, Lindängen och Rosengård, som i andra områden. Limhamns sjöstad är ett område i Malmö där det satsas på integration. Många fler områden i staden kommer att anpassas efter rådande bostadspolitik att mixa boendeformer. 

Delar av oppositionen i Malmö, bland annat Tegnhammar, vill ge sken av att kriminaliteten på Limhamn ökar. Tyvärr hakar medier och delar av lokalbefolkningen på, och bidrar till att oron och känslan av otrygghet ökar. Tegnhammars debattartikel bygger inte på fakta, eller hur verkligheten faktiskt ser ut. Den bygger på fördomar och känslor. Den underblåser oron och känslan av otrygghet som Tegnhammar och hans oppositionsvänner ihärdigt hamrar i vanligt folk. Det är obehagligt att människor i allmänhet, och politiker och medier i synnerhet, manipulerar människor med sina fördomar, personliga åsikter och brist på fakta. Framför allt fördomar, men också rasism hos vissa Limhamnsbor, i kombination med populistisk oppositionspolitik leder till oro och känsla av otrygghet. 

Ingen människa är mer värd än någon annan. När politikerna faktiskt gör något för att främja integrationen i Malmö, vill delar av oppositionen i stället stärka segregationen. 


David Ehle

Redaktör och skribent på nättidningen Motargument.se 


0