Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmömoderaterna är skattebetalarnas parti

Om medborgarna upplever att deras skattepengar i stället slösas bort riskerar sammanhållningen i det svenska samhället att förstöras, skriver Torjörn Tegnhammar (M).Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: EMIL LANGVAD/BILDBYRÅN

Det svenska samhällskontraktet bygger på att medborgarna gör sin plikt och gör rätt för sig genom att arbeta. Malmö har skolor där färre än hälften av eleverna får godkända betyg. Ändå fortsätter slöseriet, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaterna är alla skattebetalares parti. De Malmöbor som upprörs över att kommunen slösar bort de skattepengar som de jobbar och sliter för att betala in, i stället för att se till att välfärdens kärna får tillräckliga resurser, kan känna sig hemma hos Moderaterna. Medan kommunen låter konsulter spela in tystnaden på Stadsbiblioteket hör S-L-styret inte när folket skriker högljutt efter valuta för skattepengarna.

 

Av varje hundralapp som Malmöborna tjänar tar Malmö stad lite mer än 21 kronor i skatt. Detta innebär ett enormt ansvar för politiker att se till att kommunens invånare i alla lägen får valuta för varje skattekrona. 

 

Det svenska samhällskontraktet bygger på att medborgarna gör sin plikt och gör rätt för sig genom att arbeta, samtidigt som stat och kommun gör sin del av att se till att vår gemensamma välfärd håller hög kvalitet, att Sveriges infrastruktur är välutbyggd och att medborgarna hålls trygga av en stark polis och försvarsmakt.

 

Om medborgarna upplever att deras skattepengar i stället slösas bort riskerar sammanhållningen i det svenska samhället att förstöras. I Malmö är exemplen på helt oacceptabelt slöseri allt för många: Trots att över en miljard om året betalas ut i socialbidrag avslöjade revisorerna nyligen att det inte finns något fungerande arbete mot fusk och felaktigheter. Enligt socialförvaltningens egna uppgifter går så många som en fjärdedel av alla bidragstagare i dag helt utan åtgärd för att komma i arbete och det finns en lång rad ökända fall av slösaktiga projekt där kommunen spenderat skattebetalarnas pengar på saker som falafel-VM, bemannade lekplatser och gratis TV-spelande på Stortorget.

 

Samtidigt får kommunens viktigaste verksamheter, välfärdens kärna, alldeles för lite resurser. Malmö har skolor där färre än hälften av eleverna får godkända betyg så att de kan gå vidare till gymnasiet och Malmös hemtjänst rankas som sämst i landet. Ändå fortsätter slöseriet. Taktlösheten hos den socialdemokratiska ledningen är chockerande stor.

 

Det kommer att krävas stora förändringar i politiken för att vända utvecklingen i Malmö. Moderaterna kommer därför att använda ett strikt skattebetalarperspektiv när vi förhåller oss till politiken. Vi kommer att ta ställning till varje sakfråga genom att ställa frågan: ”Skulle de Malmöbor som kämpat ihop skattepengarna vilja att vi spenderar dem på detta?”.

 

Svaret kommer alltid att vara ja när det handlar om välfärdsverksamhet som skola, äldreomsorg, stöd till funktionshindrade och en effektiv socialtjänst som ser till att vuxna friska människor kan stå på egna ben. Malmöborna hade sannolikt sagt att dessa verksamheter borde få mer resurser.

 

Svaret kommer också vara att Malmöborna hade sagt ja till infrastruktursatsningar som gör att bussar, bilar och cyklister tryggt och smidigt kan ta sig fram, till satsningar på ökad trygghet i Malmö och till högkvalitativa kultur- och fritidsaktiviteter som breda grupper av Malmöbor vill besöka.

 

Moderaterna är däremot övertygade om att Malmös skattebetalare hade givit ett klart och tydligt nej till att deras pengar ska gå till kravlösa bidragsutbetalningar som låser fast människor i utanförskap eller till slösaktiga nöjesprojekt som ingen efterfrågar. Är vår övertygelse att Malmöborna hade sagt nej, kommer Moderaterna också säga nej eftersom Moderaterna är alla skattebetalares parti.

 

Malmö kan inte längre vara en kommun som återkommande uppmärksammas av Slöseriombudsmannen. Malmö stad måste i stället bli den som andra kommuner vänder sig till för att inspireras av hur bra valuta vi ger tillbaka till Malmöborna för varje inbetald skattekrona. 

 

Malmö ska bli en stad präglad av arbetande människor, framgångsrika företag och en välfärd i världsklass. Detta kommer bara kunna ske med ett moderatlett styre i Malmö.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö