Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmöbor är inte spelpjäser som S kan flytta runt på

Torsten Elofsson (KD), ordförande KD Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN
Martin Hallander (KD), aktiv inom KD Malmö.
Patrik Ruppel (KD), aktiv inom KD Malmö.
Foto: PRIVAT

Socialdemokraterna har innehaft makten så länge att de blivit såväl fartblinda som tondöva, skriver Torsten Elofsson, Martin Hallander och Patrik Ruppel vid Kristdemokraterna i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokraterna har styrt Malmö näst intill oavbrutet i etthundra år och under lång tid fört en bostadspolitik som närmast kan beskrivas som katastrofal. Stadskärnan har raserats och ersatts av bunkerliknande byggen. Andra exempel är miljonprogrammet med en byggnation inspirerad av dåvarande Östtyskland och som bidragit till dagens segregation och utanförskap.

Malmös styrande låter sig dock inte nedslås. Nu presenterar kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tillsammans med några partikollegor på Kvällsposten Debatt ett nytt bostadspaket, Mallbo, utifrån de problem de själva skapat. Socialdemokraterna är orsak till den misslyckade bostadspolitiken, vilket borde leda till viss självrannsakan. Men icke! Nu ska man ta nya tag med en bostadspolitik som fortsatt vilar på socialistisk grund och tron på social ingenjörskonst som lösningen. 

Översiktsplanen för Malmö är till del en förfärande läsning med en framtida byggnation där förtätning och tveksam arkitektur kommer att förstöra den goda boendemiljö som fortfarande finns i delar av kommunen. S vill nu ha en typ av blandad bebyggelse som enligt dem kommer att minska segregationen. Det lär i stället leda till ökad segregation med utflyttning till grannkommuner som erbjuder bättre boende, bättre skolor och ökad trygghet kopplat till en ökad inflyttning av personer som i stor utsträckning är beroende av ekonomiskt bistånd.

Socialdemokraterna har innehaft makten så länge att de blivit såväl fartblinda som tondöva. Annars kunde en tanke vara att lyssna in vad Malmöborna själva tycker om stadens utveckling. I stället riktar de nu även strålkastarljuset mot bostadsrättsföreningar och andra som har hus med tomträtt för vilken de erlägger en årlig avgift. Avgiften chockhöjs, i ett fall från 7 968 kronor till 1 090 800 kronor. De boende sitter i en fälla. Marken är värdefull, men den är redan bebyggd. Den kostar inget för kommunen och ger inga intäkter för de boende. Andreas Schönström, ordförande i tekniska nämnden, agerar dock som den värsta brukspatron när han säger att kommunen vill ha in pengar för ”det är vår mark”. 

Nej Schönström, det är Malmöbornas mark. Inte din.

Det liknar mest utpressning när Schönström föreslår att bostadsrättsföreningarna kan upplåta del av tomträtten och förtäta. 

Allvarligt, har de något val? 

Det hela låter mer som en utstuderad plan för att komma åt exploaterbar mark.

Utvecklingen av staden och våra bostadsområden måste ske med hänsyn och i samspel med dem som bor och verkar där. Människor är inte spelpjäser som stadsplaneringen kan flytta runt. Men det är precis vad vi Malmöbor blir med den nuvarande politiken. Det är hög tid att vi Malmöbor tillsammans säger nej till Socialdemokraternas planer för vår stad!

Vi kristdemokrater tackar dock Socialdemokraterna för att de är tydliga med sina planer. Vi ser fram emot att tillsammans med Malmöborna riva upp och kasta ut deras politik på valdagen i september 2022.


Torsten Elofsson (KD) 

Ordförande KD Malmö


Martin Hallander

Patrik Ruppel

Kristdemokraterna i Malmö